Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatını Yüzde 1 Oynatmak İçin Ne Kadar Para Lazım?

Bitcoin’e yapılan büyük çaplı yatırımlar, fiyatın %1 ve çok daha yüksek oranlarda oynamasına yol açabilir. Bank of America tarafından yapılan analize göre elinde 93 milyon dolar olan bir yatırımcı, BTC fiyatını %1 oranında yukarı taşıyabilir.

Bank of America analistleri, dün yayınladıkları raporda Bitcoin’i “ekstrem volatilitesi” sebebiyle eleştirmişlerdi. Toplam BTC arzının %95’inin, Bitcoin kullanıcılarının %2,4’si tarafından kontrol edildiğini belirten analistler, onun bir yatırım/ödeme aracı olarak kullanışsız olduğunu öne sürdüler.

93 milyon dolar yeterli

Bank of America, Bitcoin piyasalarındaki likiditeye dair bir tablo çizebilmek adına altın piyasası üstünden örnek verdi. Bitcoin’in, dolar tarafında görülen talep değişimlerine karşı “çok duyarlı” olduğu belirtildi ve şu not paylaşıldı:

“Bitcoin piyasasına girecek 93 milyon dolarlık bir sermayenin, fiyatı %1 oranında yükseltebileceğini tahmin ediyoruz. Altın fiyatını aynı oranda yükseltmek için bunun 20 katı miktarda, 2 milyar dolara paraya ihtiyaç var.”

Tahvil piyasasına bakıldığındaysa milyarlarca dolarlık para girişinin dahi piyasalarda kayda değer bir etki bırakmadığı belirtiliyor.

Çevreye ne kadar zarar veriyor?

Bitcoin’in eleştirildiği bir diğer nokta, kullanılan proof-of-work mekanizması oldu. Bitcoin piyasasına girecek 1 milyar dolarlık sermayenin karbon emisyonunda bırakacağı etkinin, 1.2 milyon tane içten yanmalı motorlu arabanın emisyonuna denk olduğu ifade edildi.

Hash oranının büyük kısmının Çin merkezli olduğu belirtilirken, ülkedeki birçok Bitcoin madencisinin kömüre dayalı elektrik tükettiği vurgulandı.

Bank of America, Bitcoin’i pek çok yönüyle eleştirirken Morgan Stanley ve BNY Mellon büyük yatırımcılarına dijital varlık hizmeti sunmaya hazırlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!