Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Basel Komitesi: Kripto Paralar Bankalar İçin Risk Oluşturuyor

Uluslararası bir bankacılık otoritesi olan Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BBDK), kripto paralarla ilgili yeni bir uyarı yayınladı.

İsviçre‘deki Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından desteklenen ve Dünya genelindeki çeşitli bankaların denetiminden sorumlu olan Basel Bankacılık Denetim Komitesi, bünyesinde toplamda 60 farklı merkez bankasını barındırıyor.

BBDK, geçtiğimiz gün yayınladığı bir bildiride hem vatandaşları hem de genel olarak bankaları kripto paralar hakkında uyardı. Kripto paraların “finansal istikrar konusunda endişeye yol açtıklarını” söyleyen BBDK, kripto paraların ayrıca “bankaların yüz yüze olduğu riskleri arttırdıklarını” belirtiyor.

Hem bir ödeme aracı hem de bir birikim aracı olarak kullanılabilen kripto paraların bu işlevleri tam anlamıyla yerine getiremediğini vurgulayan BBDK, Dünya genelindeki kripto para kullanımının henüz çok küçük çaplı olduğunu ve bu yüzden kripto para riskinin henüz çok ciddi olmadığını düşünüyor.

Kripto para kullanımının para aklama, terörizm finansmanı, dolandırıcılık, hack saldırısı gibi birbirinden farklı yasa dışlı işlemlere yol açabileceğini söyleyen BBDK, bankaların kripto para tabanlı işlemlere olabildiğince temkinli bir şekilde yaklaşmaları gerektiğini vurguluyor.

Basel Bankacılık Denetim Komitesi’ne göre kripto paralarla etkileşime geçmek isteyen bankalar öncelikle sektör hakkında kapsamlı bir araştırma yapmalı, olası teknik sorunları değerlendirmeliler. Bankalar ayrıca kripto para üzerinden sunacakları herhangi bir hizmet için gerekli tüm risk yönetim süreçlerini hazırlamalı ve yaşanabilecek problemleri önceden ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmalılar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment