Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance Bitcoin ve Ethereum Almak İçin USDC’yi Feda Etti: 3,5 Milyarlık Satış!

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, geçtiğimiz mart ayında yaşanan bankacılık krizi sonrasında elindeki 3,5 milyarlık USD Coin’i (USDC) Bitcoin (BTC) ve Ethereum’a (ETH) çevirdi.

Binance’in 1 Ağustos tarihine ait rezerv raporunu yayınlamasından kısa bir süre sonra sosyal medya üzerinde borsanın geçtiğimiz aylarda portföyünü radikal bir şekilde değiştirdiğine dair çeşitli spekülasyonlar ortaya atıldı. Borsanın, kripto dostu Silvergate ve Signature bankalarının iflasından sonra elindeki USD Coin rezervini Bitcoin ve Ethereum ile değiştirdiği fark edildi.

On-chain analisti Aleksandar Djakovic 7 Ağustos tarihinde sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı gönderide, bu radikal değişikliğe işaret ederek ifadelerini eski Binance rezerv raporları ile destekledi.

Resim

Binance, geçtiğimiz mart ayında yaşanan ABD bankacılık krizi öncesinde kullanıcılarının USD Coin cinsinden varlıklarını Binance USD’ye (BUSD) dönüştüreceğini açıklamıştı. Ancak borsa, dönüşümden sonra elinde kalan USDC’leri itfa etmek yerine saklamayı tercih etmişti. Bu da borsanın 1 Mart tarihine ait rezerv raporuna, Binance’in kullanıcı varlıkları haricinde yaklaşık 3,5 milyar adet USDC tuttuğu şeklinde yansımıştı.

Ancak Djakovic’in ifadelerine göre tarihler 12 Mart’ı gösterdiğinde borsa, kullanıcı varlıkları haricinde tuttuğu USDC rezervini Bitcoin, Ethereum ve Tether (USDT) almak için kullanmaya başladı. Borsa bu plan kapsamında 12 Mart-1 Mayıs tarihleri arasında, o dönemde 3,5 milyar dolara tekabül eden 100 bin BTC ve 550 bin ETH satın aldı. Djakovic, bu alımdan kaynaklanan Bitcoin ve Ethereum artışının da rezerv raporlarında görülebildiğini dile getirdi.

Djakovic’in Binance’in satış işlemine başladığını iddia ettiği tarihten yaklaşık 2 gün önce Circle’ın bir miktar fonunun ABD bankacılık krizi sırasında iflas eden Silicon Valley Bank’te (SVB) mahsur kaldığı öğrenilmişti. Bunun üzerine USD Coin’de yaklaşık 3 gün süren bir depeg yaşanmıştı. Stablecoin ihraççısı 11 Mart tarihinde, SVB’de mahsur kalan fonların 40 milyar dolarlık toplam rezervde sadece 3,3 milyar dolarlık bir payı temsil ettiğini açıklamıştı.

Resim

Mayıs ayının başlamasıyla birlikte ise Binance, biriktirdiği Bitcoin ve Ethereumları satmaya başladı. İlgili dönemde Bitcoin hızlıca değer kaybederken haziran ayının ortasında dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock’ın spot Bitcoin ETF (borsa yatırım fonu) başvurusu ile birlikte Bitcoin yeniden bir toparlandı. Djakovic, bu yükselişi düşüşe verilen ara olarak nitelendirirken artış gösteren petrol fiyatları nedeniyle bir sonraki ABD enflasyon verisinin tüm piyasayı aşağı çekebileceğini belirtti.

Öte yandan ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase CEO’su Brian Armstrong da borsanın 2023 yılı ikinci çeyrek finansal raporları hakkında yaptığı konuşmada, benzer yönde ifadeler kullandı. Armstrong, Binance’in USDC varlıklarını farklı bir stablecoin’e aktardığını söyledi.

Djakovic’in tezi, Binance rezerv raporları ile mantıklı bir şekilde tutarlı görünse de borsadan resmi bir açıklama gelmemesi nedeniyle iddia statüsünde değerlendirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!