Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’su: CoinMarketCap’teki Sahte Hacimleri Silmeyeceğiz

Binance CEO’su Changpeng Zhao CoinMarketCap’teki borsa sıralamasıyla ilgili konuştu.

CoinMarketCap’in Binance tarafından satın alındıktan sonra hazırladığı borsa sıralaması birçok kişiden tepki gördü. Önce OKEx ekibi tarafından eleştirilen bu sıralama ardından Huobi tarafından da eleştirilmeye başladı.

Kripto para camiasındaki bazı isimler CoinMarketCap’in hazırladığı bu sıralamada zirveyi Binance’in çekiyor olmasının bir tesadüf olmadığını, bunun kasıtlı olarak yapıldığın söylüyorlar. Böylece Binance’in CoinMarketCap’i bariz bir şekilde manipüle ettiği ima ediliyor.

Binance CEO’su Changpeng Zhao geçtiğimiz gün bir blog gönderisi paylaştı ve tüm bu iddialara yanıt verdi. CoinMarketCap’in artık Binance’e bağlı olduğunu ve Binance tarafından denetlendiğini söyleyen Changpeng Zhao buna rağmen CoinMarketCap ekibinin büyük ölçüde bağımsız şekilde hareket ettiğini söyledi. Kendisinin açıklamalarına göre CoinMarketCap ekibi belli başlı projelerin gelişim süreciyle ilgili Binance yönetimini bilgilendirmek zorunda olsa da birçok konuda Binance’ten bağımsız bir şekilde karar alabiliyor.

Hacim ve Ziyaretçi Sayısı

CoinMarketCap ekibinin hazırladığı borsa sıralamasında kullanılan en önemli ölçütlerden biri o borsanın aylık ziyaretçi sayısı. Zhao bu ölçütün tam anlamıyla gerçeği yansıtmadığını ve bunun belli başlı konularda yetersiz kaldığını bildiğini söylüyor. Fakat bu noktada insanlara “kripto para borsaları için bir sıralama hazırlamanın tahmin edilenden daha zor olduğunu” da hatırlatıyor. Çünkü kripto para borsalarını kıyaslamak için kullanılabilecek onlarca farklı ölçüt bulunuyor. Binance ise özellikle hacim ve aylık ziyaretçi bakımından rakiplerini geride bıraktığı için listenin zirvesinde yer alıyor.

Fakat Zhao bu durumun zaman içerisinde değişebileceğini eklemeyi ihmal etmiyor. Kendisinin açıklamalarına göre CoinMarketCap ekibi bu sıralamayı iyileştirmek için çalışmaya, yeni fikirler üretmeye devam ediyor. Zaman içerisinde bu sıralamada kullanılan ölçütlerin, dolayısıyla da sıralamanın değiştiğini görebiliriz.

Sahte Hacimler Ne Olacak?

Günümüzde kripto para sektörünün en büyük problemlerinden biri herhalde sahte hacimlerdir. Birçok borsa ticaret hacmini büyütebilmek için sahte işlemler yapıyor ve böylece rakiplerini geride bırakıyor. İşin kötü tarafı bu borsalardaki hacmin tam olarak ne kadalık kısmının ‘gerçek’ olduğunun bilinmemesi.

CoinMarketCap’in şu anda borsaları sıralamak için kullandığı en büyük ölçütlerden biri o borsalardaki ticaret hacmi. Peki ticaret hacmi konusunda sahtekarlık yapan borsalar ne olacak? Görünüşe göre bu borsalara herhangi bir şey olmayacak ve CoinMarketCap bu sahtekarlığı ortadan kaldırmak için herhangi bir adım atmayacak. Binance CEO’su bu konu hakkında şunları söylüyor:

“CoinMarketCap’in %100 tarafsız olabilmesi için borsalardan gelen her bir veriyi insanlarla olduğu gibi paylaşması gerekiyor. CoinMarketCap de tam olarak bunu yaptı ve sonra olan oldu. Borsalardan gelen verilerin çoğu sahte çıktı. Fakat bu verilerden hangilerinin gerçek, hangilerinin sahte olduğuna karar verebilmek için subjektif olmak gerekiyor ki bu da ‘tarafsızlık’ ilkesine aykırı. Sahte verileri ayıklamak için bir algoritma hazırlayabiliriz, hatta hazırlıyoruz. Fakat hangi algoritmaları kullanacağımıza karar verirken bile subjektif olmak zorunda kalacağız. O yüzden kusurları olsa da şimdilik bu sistemle devam etmek zorundayız gibi görünüyor.”

Zhao ayrıca Binance’in bu sıralamada kasıtlı olarak birinci yapılmadığını söylüyor.  Her borsanın belli başlı ölçütlere göre sıralandığını söyleyen Zhao; ne Binance’e ne de başka bir borsaya ayrıcalık yapıldığını belirtiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment