Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’sundan Ethereum Yorumu: Vitalik Buterin Haklı Çıktı

Binance CEO’su Changpeng Zhao yeni verdiği bir röportajda Ethereum ve DeFi projeleri hakkında konuştu. Ethereum hakkında “yanıldığını” söyleyen Changpeng Zhao, Vitalik Buterin için “nihayetinde o haklı çıktı” yorumu yaptı.

Binance CEO’su Zhao Cointelegraph ekibine konuştu ve DeFi dünyasındaki gelişmeler ile Ethereum ağının geleceğini değerlendirdi. Binance ile Ethereum arasında artık oldukça. yakın bir ilişki var çünkü Binance, kendi geliştirdiği Smart Chain platformu ile Ethereum’a doğrudan meydan okuyor.

Ethereum ile birebir uyumlu olan bu akıllı kontrat platformu “bir yılı aşkın bir süredir gelişim aşamasındaydı”. Changpeng Zhao, şu anda Ethereum kullanan akıllı kontrat geliştiricilerinin adeta “kopyala yapıştır” yaparak Binance Smart Chain’e geçiş yapabileceklerini söyledi.  Bu noktada Ethereum ağındaki yüksek işlem ücretlerine ve bekleme sürelerine değinen Zhao, Binance Smart Chain’in Ethereum’dan çok daha hızlı olduğunu vurguladı.

Ethereum Konusunda Haksız Çıktığını Söyledi

Binance Smart Chain ile Ethereum arasında bir kıyaslama yapan Zhao bu yılın sonunda veya 2021’in başında tamamlanması beklenen Ethereum 2.0 güncellemesinden de bahsetti. Bu noktada geçmişte yaşadığı bazı anıları anlatan Binance CEO’su, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin ile ilgili şöyle bir anekdot paylaştı:

“Ethereum 2.0’dan beklentilerim yüksek. Ethereum 1.0’da Vitalik’i hafife almıştım. Bana 2015’te Ethereum’dan bahsettiği zamanlarda boyundan büyük işlere kalkıştığını düşünmüştüm. Ama Vitalik beni haksız çıkardı. Ethereum’u geliştirdi.”

Zhao bu sefer Ethereum 2.0 ile ilgili geçmiştekine benzer bir yorum yaptı. Ethereum 2.0’da gerek PoS algoritmasına geçiş, gerek merkeziyetsizlik ve esneklik alanlarında sorunlar yaşanabileceğini düşünüyor. Fakat Zhao bunları düşünürken Ethereum 2.0 güncellemesinin en kısa süre içerisinde tamamlanmasını da umuyor.

Bazı DeFi Projeleri Balon Gibi Şişiriliyor

Binance ve Ethereum ilişkisini yorumlayan Zhao bunun ardından DeFi dünyasındaki gelişmeleri de yorumladı. Likidite sağlama, yield farming yapma gibi kavramlara değinen Zhao; bazı DeFi projeleri ile 2017 yılında ilk dijital para arzı (ICO) düzenlemiş projeler arasında bazı temel benzerlikler olduğunu söyledi.

2017 yılında düzenlenen ICO’lar nedeniyle kripto para sektöründe birçok balon oluştu. Fakat Zhao bunu söylerken bu ICO’lar sayesinde ortaya iyi projelerin de çıktığını, Binance’in de bunlardan biri olduğunu söyledi. Şu anki DeFi çılgınlığını da buna benzeten Zhao şu yorumu yaptı:

“Mesela şu sıralar DeFi sektöründe çok fazla balon görüyorum. Boş vaatlerde bulunan, hiçbir şey geliştirmeyen çok fazla proje var. Bunların yanı sıra iki hafta popüler olup sonra sönüp giden projeler de var. Ama otomatik piyasa yapıcılığı (AMM), staking yapmak gibi temel kavramlar uzun vadede de sektörde kalacaklar. Sektörün büyüme hızı yavaşlayacaktır ama bu sırada bazı temel kavramlar da oturacaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment