Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’den CZ ile Bağlantılı Şirkete 400 Milyonluk Gizemli Transfer

Binance’in ABD iştiraki Binance.US tarafından 2021 yılında 400 milyon dolarlık fonun, CEO Changpeng Zhao (CZ) tarafından yönetilen bir şirkete aktarıldığı öne sürüldü.

Reuters’in 16 Şubat tarihli bir haberi Binance’in 2021 yılına ait 400 milyon dolarlık işlemini gözler önüne serdi. Öne sürülen belgelere göre Binance’in ABD iştiraki Binance.US‘in Silvergate Banka hesabındaki fonlar CEO CZ tarafından yönetilen ticaret firması Merit Peak hesabına aktarıldı. Ocak ve Mart 2021 tarihleri arasında bir dizi transfer sonucunda tamamlanan 400 milyon dolarlık işlem kullanıcılar ve regülatörler tarafından şüpheyle karşılandı.

Söz konusu transfer işleminin tepkiyle karşılanmasının temel sebebi ise Binance’in müşteri fonlarını habersiz bir şekilde transfer etmesi ve bu gibi hamlelerin olası kriz anlarında likidite problemlerine sebep olabileceğine dayanıyor.

Merit Peak, Ocak 2019’da Britanya Virjin Adaları‘nda kuruldu. Zhao 2020 Aralık ayında, Merit Peak‘in imtiyazlı hisselerinin bir kısmı karşılığında 1 milyon dolarlık yatırımı kapsayan bir satın alma anlaşması imzaladı. Anlaşma Zhao’yu Merit Peak’in “Yöneticisi” olarak tanımlıyordu.

Bu fonlar nereden geliyor?

İddilara göre Binance.US ve Merit Peak arasındaki transferler geniş kapsamlı bir para akışı durumunu kapsıyor. Binance.US’in o zamanki CEO’su Catherine Coley, 2020’nin sonlarında bir Binance finans yöneticisine mektup yazarak transferler için bir açıklama istedi ve bunları “beklenmedik” olarak nitelendirerek “kimsenin bunlardan bahsetmediğini” ifade etti.

Coley şirketi içi bir mesajında, Merit Peak ile olan para akışının sınırlandırılması gerektiğini vurguladı ve “Bu fonlar nereden geliyor?” diye yazdı. Coley, Nisan 2021’de Binance US’daki görevinden şüpheli bir şekilde ayrıldı.

Habere konu olan yüklü miktarda fon, o dönemde Silvergate Bank’ta BAM Trading Services olarak iş yapan Binance.US tarafından saklanıyordu. Öte yandan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Binance.US ile Merit Peak şirketi arasındaki potansiyel bağları araştırmak için Şubat 2022’de bir soruşturma başlattığı bildirildi.

Reuters’a konuşan bir Binance sözcüsü, söz konusu firma ile Binance arasında herhangi bir finansal bağ olmadığını ve banka hesaplarına yalnızca borsa çalışanlarının erişimi olduğunu ifade etti. Öte yandan sözcü, Reuters’ı “güncel olmayan bilgiler” ile ithamda bulunmakla suçladı.

Binance.US yetkilileri konu hakkında net bir açıklama yapmadı fakat resmi Twitter hesabından paylaşılan bir gönderide yalnızca çalışanlarının banka hesaplarına erişimi olduğunu özellikle vurgulandı. Ayrıca yapılan açıklamada, Merit Peak’ın piyasaya yapıcı olarak çalıştığını ve şirket faaliyetlerinin 2021 yılında sonlandırıldığı belirtildi. Ayrıca Binance.US’in müşteri fonları üzerinden alım-satım yapmadığı ya da ödünç vermediği ifade edildi.

Binance Strateji Müdürü Patrick Hillmann, yakın tarihli bir açıklamasında Binance’in geçmişteki hatalarını telafi etmek için ABD’li düzenleyici kurumlara para cezası ödemeye hazır olduğunu söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!