Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’in Bitcoin Rezerv Kanıtı Soru İşaretlerini Gidermedi: Hala Gizemli!

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in bağımsız denetleme şirketi Mazars öncülüğünde yayınladığı rezerv kanıtı raporu birçok kişi ve kuruluş tarafından eksik bilgilerle dolu olduğu gerekçesiyle eleştirilere maruz bırakıldı.

The Wall Street Journal (WSJ) tarafından sunulan bir haberde, Binance’in geçtiğimiz günlerde Mazars öncülüğünde yayınladığı rezerv raporunun olumsuz bulgularla dolu olduğu ve borsanın mali durumunun gizem olarak kaldığı öne sürüldü. ABD Kamu Şirketleri Muhasebe Gözetim Kurulu’nun eski baş denetçisi Douglas Carmichael verdiği demeçte, sunulan rezerv raporunun “borsanın mali durumunu veya likiditesini kanıtlamak için tatmin edici olmadığını” ifade etti.

Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) eski üyesi tarafından belirtildiği gibi denetim firması Mazars’ın yayınladığı rapor, iç kontrollerin kalitesi ve Binance’in sistemlerinin marj kredilerini karşılamak için varlıkları nasıl tasfiye ettiği ile ilgili bilgilerden yoksun olduğu için yatırımcılara borsanın mali durumu hakkında güven vermiyor.

Ayrıca raporun “alt yazıları” bunun tam bir denetim olarak görülmemesi gerektiğini açıklığa kavuşturuyor ve Mazars cephesi de bunu doğruladı.

Bununla birlikte raporda sunulan ve gerçekten var olan toplam Bitcoin yükümlülükleri arasındaki anlaşmazlıklar da dikkat çekiyor. Borsanın rezerv kanıtı, Binance’in kullanıcılara krediler veya marj hesapları yoluyla ödünç verilen varlıklar hariç olmak üzere %97 oranında teminatlandırıldığını gösteriyor ve rezervlerin müşteri varlıklarına 1:1 oranında ulaşılamadığını belirtiyor.

Mazars’ın mektubunda söz konusu fark, “Kapsam İçi Varlıklar için teminat olarak müşteriler tarafından rehin verilen Kapsam Dışı Varlıkların hesabından ortaya çıkan fark” olarak nitelendirildi. Bu hesaba göre Kapsam İçi Varlıkların dahil edilmesiyle, Binance’in %101 oranında teminatlandırılmış olduğunu sonucuna varıldı.

Eski icra şefi John Reed Stark: Kırmızı Bayrak!

Tanınmış Twitter hesabı “mgnr“, Binance’in belirli cüzdan adreslerini borsa mevduatlarıyla harmanlıyor ve hatta “yanlış yönlendirmeyi” kasıtlı seçiyor olabileceğini öne sürecek kadar ileri gitti. Kraken CEO’su Jesse Powell ise Binance’in raporunun “AÇIKÇA geleneksel bir rezerv kanıtı olmadığı” yönünde tweet paylaştı.

SEC eski icra şefi John Reed Stark da raporun “iç mali kontrollerin etkinliğini ele almadığını, bir görüş veya güvence ifade etmediğini ve rakamlara kefil olmadığını” söyledi:

SEC’de 18 yıl boyunca çalıştım. Bunu bir “kırmızı bayrak” olarak tanımlıyorum.

Öte yandan Mazars’ın diğer önde gelen kripto para borsaları tarafından da rezerv kanıtı için tercih edilen bir kuruluş olduğu ve bunun dikkat çektiği anlaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde Crypto.com ve KuCoin’de Mazars ile anlaştıklarına dair açıklamalarda bulunmuştu.

Fakat Mazars’ın resmi makamlar tarafından pek parlak bir karnesi bulunmuyor. Finansal Raporlama Konseyi’nin (FCR) 2022 tarihli bir raporunda, Mazars’ın “çok hızlı büyüdüğü, yüksek kaliteli denetimler sağlamak için yeterli kontroller olmaksızın akranları tarafından bırakılan daha yüksek riskli denetimleri aldığı” sonucuna varıldı. FRC konu hakkında şu ifadelere yer verdi:

Mazars’ta incelediğimiz sekiz denetimden dördünün ve BDO’da incelediğimiz 12 denetimden beşinin sınırlı iyileştirmelerden daha fazlasına ihtiyacı vardı yani eksik yönleri barizdi. Bu sonuçlar geçen yıla göre daha kötü ve kabul edilemez bir düşüş eğilimine işaret etmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!