Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’in İflası Mümkün Mü? CryptoQuant Yanıtladı: İşte FTX Karşılaştırması

Blockchain analitik firması CryptoQuant, yakın zamanda Binance’in iflas edebileceğine dair söylentiler üzerine iflas eden kripto para borsası FTX ile Binance’i karşılaştırdı.

CryptoQuant, yakın geçmişte Mazars tarafından yayınlanan raporda yer verilen Binance’in yükümlülüklerinden daha fazla teminata sahip olduğu gerçeğini test etmek için on-chain verileri kullandı. Şirket, Binance’in ikinci bir FTX olmasının çok uzak bir ihtimal olduğunu ortaya koydu.

Verilen bilgilere göre Binance rezervleri teminatlandırma açısından incelendiğinde, borsanın yükümlülüklerinden fazla varlık tuttuğu görüldü. Öte yandan şirket, iki borsanın çıkış hacimleri göz önüne alındığında Binance’ten yapılan çıkışların FTX’ten yapılan çıkışlarla uyuşmadığını belirtti. CryptoQuant, son günlerde Binance’te yaşanan çıkışların borsanın genel rezervlerine kıyasla küçük kaldığının altını çizdi.

Raporda FTX iflasından bu yana Binance’in Bitcoin (BTC) rezervlerinin %4 arttığına buna karşılık Ethereum (ETH) ve stablecoin rezervlerinin ise sırasıyla %5 ve %15 azaldığına yer verildi.

Ayrıca CryptoQuant, Binance rezervlerini “Temiz Rezerv Testi” adını verdiği bir teste de tabii tuttu. Borsaların rezervlerinin, yerel tokenları tarafından desteklenme oranını gösteren bu testte sağlıklı bir borsanın kendi token’ı tarafından olabildiğince az desteklenmesi gerekiyor. Bu metrik doğrultusunda Binance’in %88,95 oranında temiz rezerve sahip olduğu ortaya çıktı. Teste tabii tutulan diğer borsalar arasında OKX %100 ile en temiz rezerve sahip borsa olurken Huobi %56,44 ile bu konuda en başarısız borsa oldu.

Binance’in finansal sağlamlığı hakkındaki soruların çoğu borsanın başlattığı gerçek zamanlı ve şeffaf verileri sunan Proof of Reserve sistemi ile cevaplansa da kurumsal iç kontroller konusunda sermaye piyasası aktörlerinin hala çekinceleri olduğu görüldü. Ancak bu konuda Binance’in FTX gibi lüks şirket harcamalarından kaçındığı da aktörler tarafınca göz önünde bulunduruluyor.

Finansal Muhasebe Standartları Kurulu eski üyesi Profesör Hal Schroeder, Binance’in sunduğu rezerv kanıtı sisteminin borsanın iç kontrolleri hakkında bilgi veremeyeceğini bildirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!