Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Birleşik Krallık Bakanı Bitcoin’in “Kolayca Çökebileceğini” Düşünüyor

Birleşik Krallık’ın gölge kabinesinde İçişleri Bakanı rolünü “gölgeleyen” Diane Abbott, The House dergisine verdiği röportajda Bitcoin hakkında konuştu. Bitcoin’in “devasa bir Ponzi” olduğunu söyleyen Abbott, kendisinin üye olduğu İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi durumunda Bitcoin’in yasal olarak düzenleneceğinin sözünü verdi.

The House dergisine konuşan Abbott Bitcoin’in “kolaylıkla çökebileceğini” ve Birleşik Krallık otoritelerinin, Bitcoin’in ekonomiye yayılmasını önlemeleri gerektiğini söyledi.

Abbott tarafından yapılan açıklamalar, İngiltere Bankası’nın yöneticisi olan Mark Carney tarafından yapılanlarla benziyor. Carney de Bitcoin ve diğer kripto paraların düzenlenmeleri ve mali sistemdeki diğer ürünlerle “aynı standartlara” getirilmeleri gerektiğini söylemişti. Diane Abbott, Bitcoin’in taşıdığı riskler hakkında şöyle konuştu:

“Bitcoin sorununu inceliyoruz. Bitcoin ile ilgili sorunlardan biri de Bitcoin’in devasa bir Ponzi olması.”

Bitcoin çok kolay bir şekilde çökebileceğini de söyleyen Abbott, şöyle konuştu:

“Eğer herkes aynı anda Bitcoin’deki parasıyla gidip yeni bir araba almaya çalışsa Bitcoin çöker.”

İşçi Partisi’nden olan Abbott İngiliz halkı tarafından yaptığı ilginç ve bazen tartışmalı yorumlarla tanınıyor. Mesela Abbott bir zamanlar (Mayıs 2017) partisinin toplamda yalnızca 300,000 £ gibi bir masrafla 10,000 yeni polis işe alabileceğini söylemişti. Bunun nesi ilginç diyecek olursanız 10,000 yeni memur, 300,000 £ demek memur başına düşen yıllık maaşın 30£ olması demek.

Abbott aynı zamanda 2017 yılındaki Grenfell Tower yangınıyla ilgili bir tweet atmış, bu yangından çıkarılacak dersin “ateşin suyu söndürüyor olması” olduğunu söylemişti. Kendisi Birleşik Krallık hükûmetini Endonezya’daki Davao del Norte bölgesinde yaşanan kuraklık için yardıma çağırmıştı. O bölge Endonezya’da değil, Filipinler’de.

Bunlar eğlenceli olabilir ancak ad hominem yapmanın lüzumu yok. Kendisi değil, Bitcoin için yaptığı yorumlar hakkında konuşalım. Abbott tarafından gelen bu yorumlar pek şaşırtıcı değil çünkü belirttiğimiz üzere İngiltere Bankası’ndan Carney de Bitcoin’in bir an önce düzenlenmesi gerektiğini söylemişti. Bunun dışında, 90’lı yıllarda yazdığı kitapla meşhur olan “bedavaya para kazandıran adam” Matthew Lesko, CNET ile yaptığı röportajda Bitcoin’in bir “kumar” olduğunu söylemişti.

Warren Buffet’ın 94 yaşındaki ortağı Charlie Munger -kendisi Berkshire Hathaway’in başkan yardımcısı- kripto para fikrinin “tamamen ahmakça” olduğunu söylemiş ve insanların Bitcoin alıyor olmalarının “iğrenç” bir şey olduğunu belirtmişti.

Bitcoin’de bazen belli bir yöndeki yorumların çoğunlukta olduğu dönemler oluyor. Bazen türlü iş adamı, türlü devlet yetkilisi çıkıp kripto paraların ve özel olarak Bitcoin’in son derece önemli olduğunu, başarılı olduğunu söylüyor. Bazen ise yine iş adamları, devlet yetkilileri çıkıp “Bitcoin şöyle kötü, böyle kötü” şeklinde konuşuyorlar. Son birkaç gündür “şöyle kötü böyle kötü” dönemindeyiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment