Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS/Coeuré: Stablecoinler, Parasal Sistemi Parçalara Ayırabilir

Uluslararası Ödemeler Bankası İnovasyon Merkezi Müdürü, merkez bankası odaklı finans sistemlerinin dışında kalan stablecoinlerin, parasal sistemi “parçalara ayırabileceğini” söyledi.

Benoît Coeuré, uluslararası para transferlerini “daha hızlı ve düşük maliyetli” hale getiren ve “finansal katılımı derinleştiren” stablecoinlerin, bunların yanında kayda değer riskler de barındırdığını açıkladı.

Perşembe günü Cenevre’deki konferansta konuşan Coeuré, bilhassa büyük teknoloji şirketlerince geliştirilen global stablecoin sistemleri hakkında, “Bunlar; göbeğinde merkez bankalarının bulunduğu sistemden büyük hacimlerde işlem (payı) almak suretiyle parasal sistemi parçalara ayıran, kapalı ekosistemler yaratabilir.” dedi.

Bu hafta yayımlanan bir konsültasyon belgesine atıfta bulunan Coeuré, stablecoin sistemlerinin ödeme, takas ve mutabakat sistemleri için halihazırda uygulanan uluslararası standartlara tabi tutulabileceğini söyledi.

Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesi ile Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü tarafından yayımlanan belgede, stablecoin sistemlerinin Finansal Piyasa Altyapılarına İlişkin Prensipler doğrultusunda nasıl değerlendirilebileceğine yönelik önerilerde bulunulmuştu.

Merkez bankalarına dijital para çağrısı

Kapalı ekosistemlerin; tüketicilerin gizliliği ve regülasyon bakımından tehdit oluşturabileceğini belirten İnovasyon Merkezi Müdürü, merkez bankalarını dijital merkez bankası parası (CBDC) aracılığıyla kamu çıkarını kollamaya çağırdı.

“İyi tasarlanmış bir dijital merkez bankası parası; güvenli bir ödeme aracı ve mutabakat varlığı olabilir, etrafında yeni bir ödeme teknolojileri ekosisteminin doğabileceği ortak bir platform işlevi görebilir.”

Uluslararası Ödemeler Bankası günümüzde CBDC’yle ilgili olarak Afrika, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’daki on farklı merkez bankasıyla toplamda altı kavram veya prototip çalışması yürütüyor.

İnovasyon Merkezi Müdürü, bunlara “yeni projelerin ekleneceğini” açıkladı.


Görsel: Benoît Coeuré, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!