Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin 10 Bin Doların Altına Düştü Çıktı

Eylül ayının başlaması ile birlikte ciddi bir düşüş yaşayan Bitcoin şimdi de 9.800 dolar sularını gördü. Bu düşüşle BTC/USD paritesi, 10 bin dolar altına düştü ve son 6 haftanın dibini görmüş oldu. 

Fed ve Amerikan hükümetinin uyguladığı politikalarla doların değer kaybetmesi 2020 yılının ilk yarısında Bitcoin’e oldukça yaramıştı. Değerini yaklaşık 5 ay içerisinde %200’den fazla arttırmayı başaran lider koinin üzerinde eylül ayının gelmesi ile kara bulutlar dolaşmaya başladı. Çoğu uzman Bitcoin için ayıların lehine bir rüzgar estiğini öngörürken, BTC fiyatı bugün 9,800 dolar bandına kadar geriledi. Kaydedilen bu değer ile dolar bazında Bitcoin, 6 haftanın dip seviyesine düştü. Bu değeri gördükten kısa bir süre sonra toparlanarak 10,100 dolardaki yerine yeniden dönen BTC için uzun vadedeki planlar ise hala olumlu yönde.

Bitcoin-usd-fiyat-düşüşü
BTC/USD paritesinin son 1 gündeki tablosu. Kaynak

Neden 10 Bin Dolar Altına Düştü?

Çoğu uzman, hafta başında yaptıkları açıklamalarla önümüzdeki günler Bitcoin fiyatının 10 bin doların altına inebileceğini tahmin ediyordu.  BTC fiyatının 10 bin dolar seviyesinin altına düşmesinin 2 temel nedeni olduğu genel yargılar arasında. Bunlardan biri doların sergilediği giderek iyileşen performans. Pandemi etkileri doları vurmuş, insanların güvenli bir liman olarak gördükleri Bitcoin’e ilgisi artmıştı. Fakat doların bir yükseliş trendi göstermi, BTC cephesinde düşüşü pekiştiren bir durum oldu.

Bir diğer önemli sebep ise, temmuz ayında oluşan CME boşluğu. Bitcoin’in %90 oranında bu boşluğu doldurma eğilimi gösterdiği biliniyor. Bu kez CME boşluğu 9,600 dolar civarından gözlemleniyordu. Uzmanlar Bitcoin’in 10 bin dolar barajının altına düşmesi halinde, bu yöne doğru bir iniş sergileyeceğini öngörüyorlar.

Uzun Vadede Yükselecek mi?

Genel kanı şu an için CME boşluğunun doldurulması yönünde bir hareketi öngörse de, uzmanlar uzun vadede Bitcoin’in toparlanarak yükseliş trendine devam edeceğini öne sürüyorlar. Çoğu piyasa analisti, böyle düşüşlerin sağlıklı bir senaryo çizdiğini; Bitcoin fiyatının sağlam temeller üzerinden yeniden yükseleceğini düşünüyor.

Three Arrows Capital CEO’su Su Zhu attığı tweet ile Bitcoin’in 10 bin doların altına düşmekte gösterdiği dirence bakıldığında uzun vadede 100 bin dolar hedefinin gayet olası olduğunu dile getirdi. Analist Willy Woo ise sosyal medyadan yaptığı açıklama ile Bitcoin piyasası için genel anlamda olumlu bir hava gözlemlediğini belirten söylemlerde bulundu.

Willy Woo’nun da vurguladığı üzere, BTC’nin düşüşü esnasında yatırım yapmak isteyenlerin bu durumdan faydalanarak Bitcoin satın almaya yöneldiği gözlemleniyor. Glassnode‘da yer alan verilere göre, BTC işlemi yapan aktif adreslerin sayısı %2 artış gösterdi. Bu da genel olarak insanların Bitcoin’in uzun vadede değerleneceğine olan inancı hala sürdüğüne işaret ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment