Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin 14 Yaşında! Her Şeyin Başladığı An Nedir? “Bitcoin Genesis Günü”

Bitcoin bugün “Bitcoin Genesis Günü” yıl dönümü ile birlikte 14. yaşına girdi. Bundan tam 14 yıl önce ilk bloğu oluşturulan Bitcoin, piyasa değeri 2 trilyon dolara kadar yükselen kripto para piyasasına önayak oldu.

Bitcoin 3 Ocak 2009 yılında yaratılmış ve “Genesis Bloğu” olarak bilinen ilk blok kripto para biriminin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından bulunmuştu. Zorluğu 1 ve ödülü ise 50 BTC olan Genesis Bloğu, muhtemelen Bitcoin madenciliğinin en kazançlı blok ödüllerinden biri olarak tarihe geçti. Ancak Genesis Bloğu ödülü diğer blok ödüllerinin aksine normal bir adrese transfer olmuş olsa da uzmanlara göre harcama işleminin veri tabanına eklenmesini engelleyen muhtemelen kasıtlı bir nedenden dolayı harcanamaz.

Öte yandan Satoshi Nakamoto’nun olan bu adresin, ara sıra birkaç ödemeye konu olduğu görülebilir. Şubat 2021 tarihinden bu yana geneli birkaç cent’ten oluşan milyonlarca işlemin toplamı olarak adrese 721 bin dolar değerinde 18,37 BTC gönderilmiştir. Bu transferlerin Satoshi Nakamoto’ya bir minnet gösterme yolu olarak gönderildiği tahmin ediliyor. Satoshi Nakamoto, yaklaşık 18,3 milyar dolar değerinde 1,1 milyon BTC’e sahip olsa da on-chain verilerine göre yalnızca 50 dolarlık harcama yaptı.

İlk İşlem ve Ünlü Bitcoin Savunucusu Hal Finney

İlk Bitcoin işlemi ise ağın faaliyete geçmesinden yaklaşık 1 hafta sonra yapıldı. İlk Bitcoin işlemi Satosthi Nakamoto’dan Hal Finney’e yapılan doğrudan bir transferdi. Bu transfer, topluluğun bir kısmının Hal Finney’in Satoshi Nakamoto olduğuna inanmasına neden oldu.

80 Milyon Dolarlık Pizza

Bitcoin’in piyasa değeri başlangıçta büyük ölçüde alıcı ve verici arasında belirleniyor ortak bir piyasa değeri bulunamıyordu. Laszlo Hanyecz’in 41 dolar değerinde iki pizza için 10.000 BTC ödediği 2010 Mayıs ayında bir Bitcoin’in değeri 0,04 dolar olarak baz alındı. Bitcoin’in o günden bu yana %41,7 milyon değer kazandı. Laszlo ise yıllar sonra bir pizzaya yaklaşık 83,5 milyon dolar ödeyerek dünyanın en pahalı pizzasını yiyen adam olarak tarihe geçti.

Şansölye Bankalar İçin İkinci Kurtarma Paketinin Eşiğinde…

Bitcoin’in teknik metninin yayınladığı Kasım 2008’de küresel ekonomi büyük bir durgunluğun ortasındaydı. Dünya ekonomisi o yılı, bankaların birer birer çöktüğü yıl olarak hafızasına kaydetti. Satoshi Nakamoto, bu duruma atıfta bulunmak için Genesis Bloğu’nun zaman parametresine The Times gazetesinin manşetine atıfta bulunan şu mesajı ekledi:

The Times 03/Ocak/2009

Şansölye, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde.

Bu mesaj aynı zamanda Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in orijinal kodunun 1616. satırına da saklandı. Bu mesajlar daha sonrasında topluluk tarafından Nakamoto’nun Bitcoin’i, adaletsiz parasal genişlemeler, yolsuzluk ve kalpazanlık gibi itibari para birimlerinin karşılaştığı zorlukları aşabilmesi için tasarladığını düşündürdü.

Bir Milyon Dolar Hedefi

Öte yandan Satoshi Nakamoto kaynak kodlarında, bir Bitcoin’in 1/100.000.000’ine denk gelen “Satoshi” adlı birime de yer vermiştir. Açıkça dolar sistemindeki “cent’e” atıfta bulunulan bu birim nedeniyle topluluk, Satoshi Nakamoto’nun bir Bitcoin’in 1 milyon dolar değerine ulaşacağına inandığını düşünmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!