Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin 6 Geliştiricinin Kontrolünde İddiası Doğru Mu? Soru İşaretleri Giderildi

CoinShares Strateji Başkanı James Butterfill, yakın zamanda ortaya çıkan Bitcoin’in Core’un yalnızca 6 kişilik bir ekip tarafından yönetildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

CoinShares Araştırma Birimi Başkanı James Butterfill 17 Şubat tarihinde CoinShres resmi web sitesi üzerinde yayınladığı makalede, Bitcoin Core geliştirici ekibinin yazılım geliştirilmesine oldukça önemli bir rolü olmasına rağmen Bitcoin Core projesine katkıda bulunan yüzlerce kişi olduğunun altını çizdi. Makale, The Wall Street Journal’in ve Bitcoin.org’un sahibi Cobra’nın Bitcoin Core ekibine dair iddialarından kısa bir süre sonra yayınlandı.

Butterfill, Bitcoin Core geliştirici ekibinin yazılım geliştirilmesinde son ve en önemli anahtar olduğunu belirtti. Başkan, ekibin önemini kabul ederken Bitcoin Core üzerinde değişiklik yapma konusunda ekibin dahi tek başına yetkili olmadığının altını çizdi. Butterfill, geliştirici ekibin herhangi bir yükseltmeyi ana ağda yayınlamadan önce topluluk onayı sunduklarını ifade ederken isteyen herhangi bir geliştiricinin de Bitcoin Core’a değişiklik önerisinde bulunabileceğine dikkat çekti.

Butterfill tahminlerinin GitHub üzerinde 1000 bireysel havuzlarda ise yaklaşık 300 aktif geliştirici bulunduğunu bunun da Bitcoin Core’un aslında oldukça büyük ve aktif bir geliştirici topluluğu olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Ayrıca her teklifin oldukça katı prosedürlerden geçtiğini belirten başkan, öneriyi ve güncelleştirmeyi yapanların Bitcoin Core ekibin dahi olsa topluluk tarafından sürekli olarak denetlendiğini ifade etti. Geliştiricilerin gerektiği durumlarda diğer geliştiricilerin erişimlerini engelleyebileceklerini veya ağı forklayarak etik noktada kalmaya devam edebileceklerini de ileri sürdü.

Butterfill makalesinde ele aldığı noktalar kapsamında Bitcoin Core ekibinin oldukça önemli işlere imza atmasına rağmen rollerinin abartılmaması gerektiğini iddia etti. Başkan, Bitcoin’in geleceğinin çok daha geniş bir topluluğun elinde ve güvende olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!