Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ATM Sayısı 3000’i Geçti

Artık Dünya çapında 3 binden fazla Bitcoin ATM‘si var ve Dünya genelinde ortalama olarak her gün altı yeni cihazın kurulduğu düşünülüyor.

ATM Sayısı Üç Bini Geçti

Bitcoin ve genel olarak kripto paralar geçtiğimiz aylarda, özellikle son günlerde, ciddi kayıplar yaşıyorlar ancak fiyatlarda yaşanan olumsuz gelişmeler şirketlerin Bitcoin ATM’si kurmalarına engel olamıyor.

CoinATMradar’daki güncel verilere göre Bitcoin ATMlerinin sayısı Mayıs ayı ortaları itibariyle 3 bin seviyesini geçmiş durumda ve şu anda Dünya çapında toplamda 3,125 cihaz olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin ATM count

Kaynak: Bitcoinist

Bitcoin ATMlerinin sayısı 2017 yılının başlarında binin üstüne çıkmıştı ve aradan geçen on beş ay sonrasında toplam sayısının üç bini geçtiğini görüyoruz. Günlük olarak altı yeni ATM’nin kurulduğunu düşünürsek yaşanan gelişme takdire şayan.

Ayrıca Bitcoin’in 2018 yılının ilk çeyreğinde fiyat bazında yaşadığı olumsuz gelişmeler ATM kurulumlarını pek etkilememiş gibi. ATM sayısındaki günlük artış aylardır yüksek seviyelerde dolanıyor. Hatta ancak bundan yıllar öncesine, 2015 yılının sonlarına geri dönersek ATM urulum hızında bir düşüş yaşandığını görüyoruz.

2015 yılını günümüzle kıyaslayacak olursak ortaya elbette çok bariz farklar çıkacaktır. ATM kurulumu açısından baktığımızda geçtiğimiz yıllar içerisinde yaşanan özellikle iki değişim, Bitcoin ATM’lerinin sayısında ciddi bir artış sağladı: ATM’ler aracılığıyla Bitcoin alıp satmaya yoğun talep gelmeye başlamış olması ve Bitcoin fiyatındaki oynaklıklar sebebiyle ATM operatörlerinin bu işten karlı çıkmaları.

Bitcoin’i hem almaya hem de satmaya olanak tanıyan makinelerin sayısında yüzde 35’lik bir artış görüldü ve zaman içerisinde bu makinelerin de teknik açıdan geliştiğini söyleyebiliriz. Bu ATM’lerin operatörlerinin de hem alım hem de satım işlemlerinden işlem başına yaklaşık yüzde 9 oranında komisyon kestiklerini de belirtmek gerek. Yani bu iş yukarıda belirttiğimiz üzere operatörler için son derece karlı olabiliyor.

Altkoinlere özel kurulan ATM’lerin sayısında da bir artış gözlemleniyor ancak Bitcoin’in hala zirvede olduğu çok açık. Şu anda mevcut kripto para ATM’lerinin yüzde 99.99’u Bitcoin’i desteklerken yalnızca yüzde 50’si herhangi bir altkoini destekliyor. ATM’lerin yüzde 47.8’inde desteklenen Litecoin en popüler altkoin durumunda. Onun ardından ise yüzde 28.1 ile Ether takip ediyor.

Mevcut donanım üreticilerine göz atacak olursak en büyük üç üreticinin sırasıyla Genesis Coin (%34.37), General Bytes (%27.49) ve Lamassu (%11.23) olduğunu söyleyebiliriz. Bu üç şirket kripto para ATM’leri sektörünün yüzde 70’inden fazlasını temsil ediyor.

Ülke çapında baktığımızda ise zirvede ABD yer alıyor. Toplamda 1,800 ATM ile zirveyi çeken ABD’yi, 477 ATM’siyle Kanada ve 174 ATM’siyle Avusturya takip ediyor.

Tek Olay ATM Değil

Bitcoin ATM’leri elbette kripto para alım-satım işlemlerinin ve seçeneklerinin tamamını temsil etmiyorlar. Mesela insanlar hediye kartları, kuponlar, internet parası satan büfeler aracılığıyla çeşitli fiziki lokasyonlardan Bitcoin satın alabiliyorlar. İnsanların Dünya çapında fiziki bir mekan aracılığıyla Bitcoin alabilecekleri on binlerce yer olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Mesela İsviçre’deki Swiss Railway’ın imkanlarından, Ukrayna’da sayısı 7 binden fazla olan büfelerden faydalanılabilir.

Bu gibi fiziki alım-satım noktaları özellikle online kripto para borsalarıyla uğraşmak istemeyen insanların işlerine epey yarayabiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment