Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin (BTC) Konusunda Fikrini Değiştiren Fon Yöneticisi Açıkladı: Neden BTC Almalı?

Bitcoin (BTC) fiyatı bundan yaklaşık 3 yıl önce 20.000 dolara en çok yaklaştığı anlarda bile kurumsal yatırımcıların ve fon yöneticilerinin acımasız eleştirilerine maruz kalmıştı. BTC/USD paritesinin 2020 yılındaki 20.000 dolara yönelik yükselişi ise daha önce bunu eleştiren birçok fon yöneticisi ile analisti bir daha düşünmeye sevk etti.

Bir geleneksel fon yöneticisi daha Bitcoin’in değerini anladı 

Azılı kripto para eleştirmenlerinden birisi olan Inigo Fraser-Jenkins de BTC konusunda geri adım atan en güncel isim oldu. Bernstein Research bünyesinde portföy strateji sorumlusu olarak görev alan ünlü yatırımcı, Bitcoin’e artık yatırım portföyünde yer alması gereken bir varlık olarak baktığını belirtti.

Her yatırımcının portföyünde BTC’ye yer olması gerektiğini vurgulayan yönetici, bu fikir değişiminin arkasındaki sebebin ise BTC fiyatının sert yükselişi olmadığını vurguladı.

Fraser-Jenkins, Bitcoin hakkında fikir değiştirmesini sağlayan sebepleri ise şu şekilde sıraladı:

  • Koronavirüs pandemisinin yarattığı mali ve parasal genişleme,
  • Artan enflasyon ve vergi oranları,
  • İtibari paralara olan güvenin ve bunların itibarının azalması,
  • Bitcoin volatilitesinin son yıllarda ciddi anlamda azalması.

Yine Bitcoin, yine yasaklama iddiası 

Fon yöneticisi bu olumlu düşüncelerine rağmen devletlerin Bitcoin’i yasaklayabileceği ihtimalinin hala bulunduğunu da vurguladı. Aslında Bitcoin’in yasaklanabileceği açıklaması milyarder yatırımcı Ray Dalio tarafından da dile getirilmişti. Jenkins, mali genişleme sonrasında devletlerin ekonomiler üzerindeki etkisinin artmasının, BTC’ye yönelik ilgiyi de körükleyeceğini düşünüyor. Bu da devletlerin BTC yasaklama ihtimalini arttırıp, ortaya ilginç bir paradoks çıkartıyor.

Yine de Fraser-Jenkins’e göre devletlerin Bitcoin ile kripto paraları yasaklaması oldukça düşük bir ihtimale sahip. Bunun için kripto paraların devletlerin reflasyonal planlarının önüne geçecek kadar büyümesi gerektiğini belirten tecrübeli yatırımcı, böyle bir durumun şu an söz konusu olmadığını belirtti.

Jenkins’e göre yatırımcılar portföylerinin küçük bir yüzdesine bile olsa BTC yatırımını dahil etmeli. Buna ek olarak “her ihtimale karşı” S&P 500 ile ABD 10 Yıllık Devlet Tahvili yatırımı da yatırımcılara koruma sağlayabilir. Fon yöneticisi, Bitcoin’in aylık ortalama getirisinin %3’ü aşması durumunda ise yatırımcıların daha fazla BTC alması gerektiğini belirtti.

Bernstein Research ne ilk, ne de son olacak 

Bernstein Research tarafından yayınlanan tabloya bakıldığında ise ABD 10 Yıllık Devlet Tahvili yatırımının %66 ile başı çektiği görülüyor. İkinci sırada %29 ile S&P 500 yani borsa yatırımı, üçüncü sırada ise %4 ile Bitcoin yer almakta.

Bitcoin
Bernstein Research tarafından yayınlanan “tavsiye edilen yatırım oranları”.

 

Aslında son dönemde BTC’ye uzun vadeli yatırım gözüyle bakan kurumsal devlerin sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Grayscale’in fonlarındaki artışa ek olarak MicroStrategy ve Guggenheim gibi dev firmalar da BTC’yi listelerine resmi bir şekilde eklediler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!