Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ETF Haberleri Ortalığı Karıştırdı: SEC Beklenen Onayı Verdi Mi? İşte Gerçek!

Dev varlık yöneticisi Franklin Templeton’un spot Bitcoin (BTC) ETF başvurusunun SEC’den tarafından kabul edildiğine yönelik haberlerin yanlış anlaşılması ortalığı karıştırdı.

Yönetimi altında 1,5 trilyon dolardan fazla varlık bulunan Franklin Templeton, 12 Eylül‘de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunda bulunmuştu. Bir haber sitesi tarafından 28 Eylül’de yapılan Franklin Templeton’un Bitcoin ETF başvurusuna SEC’den “yeşil ışık geldi” haberinin kripto para piyasasında yanlış anlaşılması ortalığın karışmasına neden oldu.

Söz konusu haber, global çapta birçok fenomen ve kripto para haber kaynağı tarafından TSİ dün akşam saatlerinde tekrardan paylaşıldı. Haberde, Franklin Templeton’un spot Bitcoin ETF’i için yalnızca başvurusunun kabul edildiği belirtilmesine karşın birçok kaynak bunu “ETF onayı” şeklinde lanse etti.

Hal böyle olunca haberler SEC’nin ETF’in alım-satıma açılmasına onay verdiği yönünde anlaşıldı. Ancak belirtildiği üzere SEC’nin daha önce diğer başvurulara da yaptığı gibi yalnızca başvuruyu kabul ettiği duyuruldu.

Bundan tam 4 gün önce Franklin Templeton’ın spot Bitcoin ETF’i için başvurusu SEC tarafından incelenmek adına kabul edilmişti.

Olayın büyümesinin ardından Bloomberg ETF analisti James Seyffart, konuyla ilgili açıklama yaparak SEC’nin henüz bir spot Bitcoin ETF’ine yeşil ışık yakmadığını belirtti.

Öte yandan daha önce Franklin Templeton’un spot Bitcoin ETF başvurusu için ilk karar tarihi 17 Kasım 2023 olarak açıklanmıştı. SEC’nin bu tarihe kadar bir onay veya ret yönünde bir karar vermesi ya da bu kararı ertelemesi bekleniyor.

Mevcut durumda herhangi bir spot Bitcoin ETF‘inin alım-satıma açılmasına dair onay çıkmadı.

Bitcoin’de dün gece yaşanan 1.000 dolarlık ani yükselişin de bu haber ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. CoinGecko verilerine göre Bitcoin, yazım esnasında 28.400 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!