Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fed Açıklaması Sonrası 11 Bin Dolar Altına Düştü

Bitcoin fiyatı dünkü Fed açıklaması sonrasında 11,000 dolar altına düştü. Bugün dolar da değer kazanmaya başlamışken uzmanlar Bitcoin fiyatındaki bu düşüşü piyasalardaki belirsizlik ile açıklamaya çalışıyorlar.

Fed Başkanı Jerome Powell dünkü açıklaması sırasında faiz değişikliğine gidilmeyeceğini ve %2’lik enflasyon hedefinin korunduğunu söyledi. Fed bu doğrultuda birkaç yıldır %2’nin altında çıkan enflasyon oranının önümüzdeki yıllarda yükselmesine müsaade edebilir.

Bitcoin Fiyatı Ne Yönde Etkilendi?

Bitcoin fiyatı Jerome Powell’in açıklamalarından sonra 11,000 dolar altına düştü. Bu düşüşe sebep olan başlıca şeylerden birinin piyasadaki belirsizlik havası olduğu düşünülmekte Jerome Powell tarafından yapılan açıklamalar Fed’in %2’lik hedefi yakalamak için faiz oranlarını 2023 yılına kadar düşük tutabileceği yönündeydi. Fakat Garda Capital’ın yöneticilerinden John O’Connell, Financial Times’a verdiği demeçlerde Fed’in bu enflasyon politikasını bu kadar uzun süre boyunca izleyememesi ihtimalinin üstünden durdu.

Bu bilinmezliğin piyasalarda belli bir ölçüde belirsizlik yarattığı söylenebilir. Piyasaların enflasyon açıklaması sonrasında nasıl bir performans sergilediğine bakacak olursak;

  • S&P500 Endeksi’nin %1.55, Nasdaq’ın ise %1.94 oranında değer kaybettiğini,
  • ABD Doları’nın değer kazanmaya başladığını (bunu 7,54’e çıkan döviz kuruyla görebiliyoruz),
  • Japonya Merkez Bankası’nın da faiz değiştirmeme kararı aldığını ve Nikkei’nin %0.67 oranında değer kaybettiğini,
  • İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranını %0.1’de tutacağını açıklamış olmasını görebiliriz.

Bitcoin’in enflasyon oranlarındaki artışla birlikte değer kazanacağı beklense de Bitcoin ile S&P500 arasında güçlü bir korelasyon olduğu bilinmektedir. Fed’in faiz açıklaması Bitcoin fiyatının uzun vadede yükselmesiyle sonuçlanabilecekse de hisse piyasalarında yaşanan düşüş kısa vadede bir geri çekilmeyi tetiklemiş olabilir.

Uzun Vadede Yükselmesi Bekleniyor

Bitcoin fiyatı şu an için yeniden 10,800-11,000 dolar bölgesine çekilmişse de uzmanlar Bitcoin fiyatının uzun vadede yükselişe geçebileceğini düşünmekteler. Bu isimlerin sundukları argümanlardan birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • MicroStrategy’nin 175 milyon dolarlık daha Bitcoin alıp toplam rezervini 425 milyon dolara çıkarmış olması.
  • CryptoQuant’ın paylaşımına göre Bitcoin’in ticaret hacminin büyümeye başlamış olması.
  • Aktif adres sayısının 2017’den bu yana görüşmüş en yüksek seviyesine çıkmış olması.
  • Gerek bireysel gerek ‘balina’ yatırımcıların bir akümülasyon sürecine girmiş olma ihtimali.
  • Bitcoin için genel bir değerlendirme yapan Grayscale’in piyasa şu anda “2016’nın başlarını anımsatıyor” yorumu yapmış olması.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment