Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Altın Yatırımcısı Sayesinde 20.000 Dolar Olabilir

Bitcoin (BTC) fiyatı 30 Kasım günü birçok borsada tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıp yeni bir rekora imza attı. Bugün saat 14:00 itibarıyla 19.800 dolar üstünden işlem gören BTC/USD, 2017’de bir türlü dokunamadığı 20.000 dolar seviyesini test etmeyi sürdürüyor. Yatırımcılar Bitcoin’in sergilediği bu boğa koşusundan memnunken, bu koşunun ardında yatan sebep altın yatırımcılar olabilir mi?

Mart ayında 3.700 dolara kadar düşen Bitcoin fiyatı aradan geçen bu sekiz ay içerisinde 20.000 dolara kadar dayandı. Yılbaşından bu yana yüzde 160’dan fazla değerlenen BTC, son 30 gün içerisinde yüzde 40’lık bir yükselişe imza attı. Bloomberg tarafından aktarılan yeni bilgiler, Bitcoin’in çizdiği bu grafikte altın yatırımcılarının da rol oynamış olabileceğini gösterdi.

bitfinex-btc-usd
Bitcoin fiyatı bugün Bitfinex’te 19.900 dolar üstüne çıktı

Altından Bitcoin’e doğru yatırımcı göçü

Dijital altın olarak adlandırılan Bitcoin yatırımcılara güvenli bir liman sağlıyor. Onun bu özelliğini keşfeden isimler arasında MicroStrategy gibi kurumsal şirketler yer alıyor. Buna ek olarak Guggenheim Partners LLC’nin, Paul Tudor Jones’un, Stan Druckenmiller’ın da Bitcoin’e geçiş yapması dikkat çekiyor.

Kripto para piyasasındaki bu gelişmeleri inceleyen Bloomberg yeni bir trendin oluşuyor olabileceğini duyurdu. Eski bir hedge fonu yöneticisi olan Jean-Marc Bonnefous bu konuda Bloomberg’e bir demeç verip şunları söyledi:

Altın eski dünyanın ve yaşlı neslin en güvenli limanıydı. Onun yerini artık Bitcoin gibi varlıklar alıyor.”

Geleneksel piyasalardan çıkmaya başladılar

Her altın yatırımcısının kripto para piyasasına yönelmeye başladığını söylemek mümkün değil. Ancak emtia ve kripto para piyasalarındaki göstergeler, bazı altın yatırımcılarının Bitcoin gibi varlıklara yöneliyor olabileceğine işaret ediyor.

JPMorgan Chase tarafından yapılan araştırmaya göre altın gibi kıymetli madenlerle desteklenen borsa yatırım fonları 6 Kasım tarihinden beri 93 tonluk madeni elden çıkardı. Özellikle altın ETF’lerinde (borsa yatırım fonu) tam da Bitcoin fiyatı yükselmeye başlamışken bir düşüş görülmeye başladı. Bu ikisini tek bir grafikte bir araya getiren Bloomberg editörleri, altın yatırımcısının Bitcoin’e göç etmeye başladığını duyurdu.

bloomberg-altin-bitcoin-btc
Altın fonları küçülmeye başlamışken Bitcoin fiyatı yükselmeye başladı

Bu yolun sonu nereye çıkacak?

Global altın pazarının toplam değerinin 10 trilyon düzeyinde olduğu varsayılıyor. Bitcoin günümüzde kabaca 350 milyar dolarlık piyasa değeri ile altın pazarının yalnızca %3.5’lik kısmına denk geliyor. Bitcoin buna rağmen sirkülasyondaki 18.5 milyonluk arzı sayesinde 19.700 dolardan işlem görüyor. Peki altın piyasası biraz daha Bitcoin’e kaymaya başlarsa ne olur?

Altın yatırımcısının emtia piyasasından çıkıp kripto para piyasasına girmesi; Bitcoin’in piyasa değerinin altın karşısında büyümesi ile sonuçlanabilir. Bitcoin; altın pazarının “ne” kadarına karşılık gelirse fiyatı “kaç” olur?

  • %5’ine karşılık gelirse 27.000 dolar,
  • %7,5’ine karşılık gelirse 40.000 dolar,
  • %10’una karşılık gelirse 54.000 dolar,
  • %25’ine karşılık gelirse 135.000 dolar,
  • %50’ine karşılık gelirse 270.000 dolar,
  • %75’ine karşılık gelirse 405.000 dolar,
  • %100’üne karşılık gelirse 540.000 dolar.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!