Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Neden Düştü?

Bitcoin yaklaşık %7 düşerek 42.500 dolara geriledi ve son zamanlarda en yüksek seviyesini gören Terra (LUNA) 73 dolara kadar geri çekilme yaşadı. Bu düşüşün nedenleri FED’in yayınlanan tutanakları ve Kazakistan’da yaşanan olaylar olduğu tahmin ediliyor. 

FED Tutanağı

FED’in 14-15 Aralık tarihinde gerçekleştiği toplantının detayları belli oldu. Tutanaklarda, beklenen faiz artışından daha erken bir artış gelme olasılığı öne çıktı. FED’in mart ayında faiz arttırması bekleniyor.

Toplantıya katılan insanların çoğu enflasyonun daha da artacağı düşüncesinde birlik oldu. Tutanakların yayımlanmasıyla birlikte Amerika’daki hisse senetleri sert bir düşüş yaşadı. Bitcoin ile aynı doğrultuda hareket ettiği bilinen teknoloji odaklı endeks Nasdaq Composite, gün içerisinde  %3,34 düşüş yaşarken, Dow Jones ve S&P 500 günü ekside kapattı.

Kazakistan hükümeti istifa etti ve interneti kapattı

Bitcoin madenciliğinin en fazla yapıldığı ülkelerden biri olan Kazakistan, akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen büyük artış sonucunda, iç karışıklık yaşadı. Bu sebeple ülkenin Cumhurbaşkanlığı kabinesi istifa etti. Daha sonra devlete ait Kazakhtelecom şirketi ülkenin internetini kapattı.

İnternetin kapanmasıyla birlikte ülkede gerçekleşen Bitcoin madencilik faaliyeti ciddi bir sorunla karşılaştı. Ycharts sitesi verilene göre, Bitcoin hash oranı, internetin kapanmasından sonra %13,4 gerileyerek 205.000 pentahash’tan, 177.330 pentahash’a düştü.

Kazakistan, Cambridge Üniversitesi’nin hazırladığı haritaya göre, bitcoin’in madencilik etkinliğinin %18’ini oluşturuyor.

Yazının kaleme alındığı esnada, Bitcoin (BTC), TSİ 03:00’te gerçekleşen gün kapanışından sonra %0,85 düşüşle 43080 dolar seviyesinde seyrediyor.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!