Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Hash Oranı İki Günde Yüzde 42 Arttı

Bir internet sitesinin yayımladığı verilere göre Bitcoin (BTC) hash oranı için son iki gün içinde yüzde %42’lik bir artış yaşandı. Verileri yorumlayan bir analiste göre bu oranın sebebi ise Çin’deki göçünü tamamlayan madenciler.

Coinwarz isimli bir internet sitesinin paylaştığı veriler sonrası Bitcoin için hash oranı, geçen 1 gün içinde kabaca %30 arttı. Quantum ekonomi analisti Jason Deane ise bu denli bir artışı göçlerini tamamlayan Çinli madencilere bağladı.

1 aylık Bitcoin hash oranı grafiği. Kaynak

Madencilerin %80’ini çekiyor

Çin’in Şiçuan kenti, yılın belli bir döneminde düşük elektrik maliyetleri sebebiyle madencilerin en gözde kentleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle Çin’deki madenciler, yılda en az iki kere, merkezlerine bu kenti alarak bir göç döngüsü içine giriyor.

Şicuan, düşük elektrik maliyetleri sebebiyle madencilerin %80’ini çekiyor. Ancak madenciler için Şiçuan, yılın sadece belli bir dönemi için gözde bir kent olarak görülüyor. Çünkü nisan-ekim ayları arasında yaşanan yağmur döneminin bitmesiyle bu kent, madenciler için yılın belli bir döneminde tekrar ziyaret edilmesi gereken bir kent halini alıyor.

Ekim ayındaki Şiçuan göçüyle birlikte Bitcoin tarihinin en büyük ikinci rekoru kırıldı ve ağdaki zorluk oranı %16 oranında düşüş gösterdi. Bu sebeple Çin’de yaşamayan madenciler için bir avantaj olan bu durum, göçlerini tamamlayan madencilerin tekrar iş başına geçmeleriyle tersine dönebilir.

Bitcoin için son 24 saatte ölçülen hash oranının bu denli gitmesi halinde ilerleyen günlerde tekrardan büyük bir zorluk derecesinin yaşanacağı düşünülüyor.

%10’a yakın bir düşüş beklenmişti

Analist Thomas Heller‘in geçmiş aylardaki yorumlarına göre Şiçuan’daki göç sonrası madenciler, hash oranının yüksek olduğu Xinjiang ve İç Moğolistan bölgelerini tercih ediyor. Ayrıca Heller, göç sırasında herhangi bir madencilik yapılamayacağı için Bitcoin üretiminde %7,4 ila %8,8’lik bir düşüş yaşanacağı görüşünde olduğunu belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!