Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin 17 Bin Dolara Kadar Düşüş Getiren 6 Sebep

Bitcoin fiyatı rekor seviyesine çok yaklaşmışken neden geriledi, düşüş getiren 6 sebep ne? Hem BTC hem kripto paralar için bomba etkisi yaratan Coinbase CEO’su açıklamasından, bazı on-chain göstergelere; işte, düşüşü tetiklemiş olabileceği düşünülen faktörler… 

Bitcoin fiyatı son 24 saat içinde %7’den fazla düşüş gösterdi. BTC için tüm zamanların en yüksek değeri olan 20 bin dolara geri sayım yaşanırken, yaklaşık 2 bin dolarlık düşüş ile fiyat 17 bin dolar sularına kadar geriledi. Bitcoin şu an 17 bin 500 dolardan işlem görürken, yaşanan çakılmanın temelini hazırlayan faktörler nedir? Alex Dovbnya, Bitcoin’in 17 bin dolara kadar gerilemesinin altı sebebini irdeledi.

Mnuchin’den bomba kripto para açıklamaları

Coinbase CEO’su Brian Armstrong, Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in kripto para cüzdanları düzenlemeleri hakkındaki düşüncüleri konusunda endişelerini dile getirdi. Armstrong’un bu açıklamalarının kripto para sektöründeki düşüşü büyük oranda tetiklediği düşünülüyor.

Coinbase CEO’su olası bir düzenleme ile kripto para sektöründe etkilerinin oldukça olumsuz olacağını söyledi. Mnuchin, bizzat ABD Başkanı Donald Trump tarafından Bitcoin’in peşini bırakmaması söylendiğinden beri bu konuda oldukça ısrarcı açıklamalarda bulunuyor.

Rekora yakın keskin bir ret

Bitcoin 25 Kasım’da bir kez daha tüm zamanların en yüksek seviyesine erişmek için çabalarken, bu çabası sonuçsuz kaldı. Lider coin, 2020’nin en yüksek seviyesi olan 19 bin 490’a çıktıktan yalnızca 5 dakika sonra 19 bin 100 dolara kadar düşüşü beraberinden getiren bir düzeltme yaşadı.

BTC-fiyat-grafik
Bitcoin fiyatının son 24 saatteki değişimini gösteren grafik. Kaynak

Kaynayan vadeli işlemler piyasası

Kripto paralar için vadeli işlemler sunan en büyük borsalardaki fon oranlarının, son zamanlarda tırmanışta olduğu gözlemleniyor. Bunun sonucunda Bybit verilerine göre, overleveraged uzun pozisyonlar kapatıldı ve Bitcoin için açık pozisyonlar %13.69 oranında düştü.

FOMO’ya yenik düşen yatırımcılar

Kripto para veri analiz platformu Santiment’e göre, Bitcoin’in sosyal hacmi son zamanlarda tırmanışta ve bu da perakende yatırımcıların sonunda FOMO’ya yenik düştüğüne işaret ediyor. 2020 rallisinin sessizce ilerlediği öne sürülürken, düşüşten bir gün önce Bitcoin aramaları yılın en yüksek noktasına ulaştı.

bitcoin-dusus-sebep
Bitcoin fiyatı ve Google Trends verilerini karşılaştıran grafik. Kaynak

Balinaların borsalara kripto para taşıması

CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, Bitcoin balinalarının fiyat düşüşe geçmeden birkaç saat önce kripto para borsalarına BTC yatırmaya başladığını belirtti. Fakat Ju, uzun vadede on-chain göstergelerinin Bitcoin için yükselişe geçtiğini öne sürüyor.

bitcoin-dusus-sebep
Bitcoin fiyatı ve borsalara yaşanan giriş oranını gösteren grafik. Kaynak

Azalan ağ etkinliği

CNBC’den Fast Trader’ın geçtiğimiz günlerde belirttiği üzere, Bitcoin adreslerinde çok hızlı bir büyüme gözlemlendi. Buna karşılık Santiment’in paylaştığı verilere göre, günlük aktif adreslerin sayısında bir azalma yaşandı. Bu durum genellikle bir düşüş işareti olarak gösteriliyor.

bitcoin-dusus-sebep
BTC fiyatı ve aktif adres sayısını gösteren grafik. Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!