Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin 800 Milyon Dolarlık Şok Dalgası: Gözler Cumaya Döndü

Türev piyasalarında 62 bin adet Bitcoin opsiyon sözleşmesinin teslim tarihi 30 Ekim Cuma günü dolacak. Forbes’a göre piyasalarda 800 milyon dolarlık bir şok dalgası yaratabilecek olan bu gelişme, Bitcoin yatırımcılarını şimdiden meraklandırıyor.

Dün 14 bin dolar barajını test eden Bitcoin son 24 saat içerisinde yüzde 1’den fazla değer kaybetti. BTC/USD paritesi şu an için 13 bin 300 doların biraz altından işlem görürken Bitcoin yatırımcıları gözlerini 30 Ekim Cuma gününe çevirmiş durumdalar. Bunun sebebi ise cuma gününün özellikle opsiyon piyasası açısından büyük bir önem taşıyor olması.

60 bin opsiyon sözleşmesinin süresi doluyor

Bitcoin fiyatı neredeyse 100 gündür 10 bin dolar altına düşmedi ve hala 13 bin doların üstünde seyrediyor. Fakat piyasalardaki belirsizlik henüz tam anlamıyla giderilmemişken bu belirsizliği iyice şiddetlendirecek bir olay yaklaşıyor.

skew-bitcoin-opsiyon-cuma

Skew verilerine göre Bitcoin opsiyon piyasasında toplamda 2.5 milyar dolar değerinde sözleşme bulunuyor. Bunların 1 milyar dolarlık kısmı geçen ay açılan sözleşmelerden kaynaklı. Güncel verilere göre ise bu opsiyon sözleşmelerinin 62 bin tanesinin teslim tarihi cuma günü doluyor. Bunun piyasalarda 800 milyon dolarlık bir şok dalgası yaratabileceği düşünülüyor.

Beklenen etkiyi yaratmayabilir

Kripto para yatırımcıları buna benzer bir günü geçen ayın sonunda da yaşadılar. Eylül ayının sonunda 1 milyar dolarlık Bitcoin; 450 milyon dolarlık da Ethereum sözleşmesinin teslim süresi doldu. Bitcoin fiyatı eylül ayının sonundaki bu kritik günde balina hareketliliğinin de etkisi ile birlikte yükselmeye başladı.

Bugün opsiyon piyasasında yaşanacak bu gelişmenin spot piyasasını etkileyip etkilemeyeceği belli değil. Forbes yazarlarından Billy Bambrough bunun piyasayı etkileyebileceğini düşünse de tarihsel veriler bunun tam tersinin yaşanabildiğini de gösteriyor.

Kripto para piyasasının an itibarıyla 394 milyar dolarlık piyasa değeri, 54 milyar dolarlık toplam hacmi bulunuyor. Toplam piyasa değerinin 244 milyar dolar; ticaret hacminin ise 23.8 milyar dolarlık kısmı BTC kaynaklı. Bu Bitcoin’e yüzde 62’lik bir pazar payı (dominance) veriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!