Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Bitcoin ile İthal Mal Satın Alacak

İran hükümeti dış ticaret anlaşmalarında Bitcoin kullanabilmek adına yeni bir yasa değişikliğine gitti. Hükümet bu değişiklik sayesinde ülkedeki kripto para madencilerinden doğrudan Bitcoin satın alabilecek.

Financial Tribune tarafından aktarılan bilgilere göre İran hükümeti ülkedeki kripto para regülasyonlarında büyük bir değişikliğe gitti. İran Merkez Bankası ve İran Enerji Bakanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan yasa değişikliği, hükümetin dış ticaret anlaşmalarında Bitcoin kullanmasını sağlayabilir.

Madenci üretecek, merkez bankası alacak

İran’daki IRNA adlı haber ajansı, ülkedeki kripto para madencilerinin bundan böyle doğrudan merkez bankasına satış yapabileceklerini öne sürdü. Bu habere göre İran Merkez Bankası, madencilerin her bir Bitcoin’in üretimi için ne kadar elektrik harcadığını hesaplayarak madenciler adına bir üst limit belirleyecek. Madenciler bu fiyat limitinin üstünde satış yapamayacak.

Mehr adlı başka bir haber ajansı, Tavanir Başkan Yardımcısı Mostafa Rajabi Mashbadi ile irtibata geçip onun bu iddiayı doğruladığını öne sürdü. Mashbadi doğrudan madencilerle yapılacak olan bu anlaşmanın detaylarının Merkez Bankası tarafından açıklanacağını söyledi. İran’da devlete bağlı bir haber ajansı olan Pressty de madencilerin Merkez Bankası’na doğrudan Bitcoin satacağı bilgisini doğruladı.

Ticaret anlaşmalarında kullanılacak

Iran Daily ve CoinDesk gibi kaynaklara göre İran Merkez Bankası madencilerden alacağı bu Bitcoinleri dış ticaret anlaşmalarında kullanacak. ABD gibi ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan İran’ın kripto parayı ithalatta kullanması bekleniyor.

İran ithal malların ödemesini doğrudan Bitcoin ile mi yapacak, yoksa ödeme aracını fonlayabilmek için mi Bitcoin kullanacak bilinmiyor. Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, Koin Bülteni’ne konuşup İran’ın bu hamlesini “Bitcoin’i altın gibi bir rezerv varlık olarak görmeden önce atılan bir adım” olarak yorumladı. Ekonomi Gazetecisi Erkan Öz ise yine Koin Bülteni’ne konu hakkında:

En az MicroStrategy’in Bitcoin ile rezerv tutması ya da PayPal’ın Bitcoin işlemlerine başlaması kadar önemli bir gelişme. Piyasaya fiyat anlamında yansımayabilir. ABD Bitcoini kapatabilir, kuantum bilgisayar bitcoini bitirecek ya da bitcoin deneme sürümü diyen, sözde ‘uzman’ların ise tahminlerini bir kez daha yanlışlayan bir olay.” şeklinde yorumlarını iletti.

İran ülkedeki kripto para madenciliğini geçen yıl yasallaştırdı ve o zamandan bu zamana dek bin farklı madencilik şirketine devlet ruhsatı verdi. Bunların arasında Türkiye merkezli şirketler de yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!