Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencileri Kredi Batağında: 2022’de 4 Milyar Doları Aşkın Borç

Halka açık Bitcoin (BTC) madencileri kripto paralar üzerinde yaşanan fiyat düşüşleri ve artan madencilik giderleri nedeniyle 2022 yılını 4 milyar dolar borçla bitirmeye hazırlanıyor.

2021 yılı boyunca boğa piyasasının rehavetiyle birlikte kredi çeken bir çok madencilik şirketi zor günler yaşıyor. Bu şirketlerin bazıları çektikleri krediyle kripto para yatırımı yaparken bazıları da madencilik için yeni ekipmanlar almıştı. Yaşanan sert düşüşler ve ayı piyasası süreci boyunca faaliyetlerini devam ettirmekte zorlanan madencilik şirketlerinin büyük bir borç batağıyla karşı karşıya olduğu aktarıldı.

Hashrate Index tarafından hazırlanan bir rapora göre halka açık Bitcoin madencilik firmaları bir yıl süren ayı piyasası boyunca borçlarını ödeyemedi. Veriler, ilk 10 halka açık Bitcoin madenciliği şirketinin kümülatif olarak 2,6 milyar doların üzerinde borcu olduğunu ortaya koydu.

Aralık ayı verilerine göre halka açık Bitcoin madencilik şirketleri 2022 yılını toplam 4 milyar doları aşkın borç ile tamamlayacak gibi gözüküyor. Halihazırda Core Scientific gibi bazı şirketler çoktan iflas ederken diğer şirketlerin birçoğu da kredi anlaşmalarını yeniden yapılandırmaya çalışıyor.

Bitcoin madencisi Core Scientific bu borç batağında en büyük hasarı alan şirketlerden biri olmuş ve toplamda 1,3 milyar dolar borcuyla iflas başvurusunda bulunmuştu.

Krizle boğuşan bir başka büyük madencilik firmasının ise Marthon Digital olduğu kayıtlara geçti. Core Scientific’den sonra ikinci en büyük borçlu madencilik şirketi olan Marthon Digital’in yaklaşık 851 milyon dolar borcu bulunuyor ancak büyük kısmı alacaklıların başka hisse senetleriyle takas edebileceği “dönüştürülebilir senet” olarak yer alıyor.  Şirketin ayrıca şu anda iflas etmiş olan Compute North’ta 31,3 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde madencilik sektörünün önemli ismi Bitfarms (BITF) Nasdaq tarafından uyarı almıştı. Nasdaq tarafından gelen fiyat uyarısına göre hisseleri 30 günden uzun süredir 1 doların altında seyreden Bitfarms’a durumu toparlaması için ekstra 180 günlük süre verildi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!