Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliği Analistlerinden 2023 İçin 10 Tahmin: “Ayı piyasası sona erecek ama…”

Hashrate Index analistleri, 2023 yılında ayı piyasasının sona ereceğini öne sürerken bunun bir boğa piyasası anlamına gelmeyebileceğini söyledi.

Profesyonel madencilik veri organizasyonu Hashrate Index 3 Ocak tarihinde resmi web sitesi üzerinde yayınladığı “2023 İçin 10 Bitcoin Madenciliği Tahmini” raporunda, ayı piyasasının yakında sona erebileceğini belirtti. Analistler, mevcut ayı piyasasının 2015 ve 2018 ayı piyasasından çok farklı gözükmediğini ve geçmiş veriler ışığında yakında sona erebileceğini dile getirdi.

Raporda, Bitcoin’in 25 bin doların altına düşmesinin tek nedeninin aşırı kaldıraçlı birkaç büyük piyasa katılımcısının karşı karşıya kaldığı finansal zorluklara tepki olarak yaptığı zorunlu satışlar olduğu öne sürüldü. Analistler, bu satışlar olmasaydı Bitcoin’in 25 bin ile 30 bin dolar arasındaki salınımına devam edeceğini iddia ederken piyasadaki kaldıracın azalması ile beraber yakın gelecekte tekrar aynı seviyelere dönülebileceğini öne sürdü.

Öte yandan yeni bir boğa piyasası için Bitcoin ve kripto paraların yeni sermaye akışına ihtiyaç duyacağını belirten şirket, 2022 yılında yaşanan küresel ekonomideki belirsizlik ortamının yarattığı kaygı ve kripto para piyasasında yaşanan skandallar nedeniyle 2023 yılında yeni sermaye akışının güçlü olmayabileceğini dile getirdi. Raporda, geleneksel finans şirketlerinin Bitcoin yatırımı yapmaya hazır hale gelmesi ve  yeni bir boğa piyasasının başlamasının bir veya iki yıl sürebileceği ifade edildi.

Öte yandan rapor yer alan diğer öngörüler şöyle oldu:

  • 2022 yılında birçok Bitcoin madencilik şirketinin faaliyetleri kısması veya sonlandırması nedeniyle 2023 yılında Bitcoin hashrate büyümesi yavaşlayacak.
  • Madencilik şirketleri, özelleştirmeler ve birleştirmeler ile borsadan çekilecek ve halka açık madencilik şirketlerinin sayısı azalacak.
  • Madencilik şirketlerinin azalması ile hosting sağlayıcıları daha rekabetçi bir piyasa ortamı ile karşı karşıya kalacak ve hosting maliyetleri düşecek.
  • Kar marjının zayıflaması nedeniyle madencilik şirketleri maliyetleri düşürme üzerine daha yoğun çalışmalar yürütecek. Elektrik üretimi konusunda daha spesifik yöntemler arayacak.
  • Madencilik donanımları oldukça ucuzlayacak ve yeni donanımlara olan mevcut ilgi devam edecek.
  • Bazı yargı bölgeleri Bitcoin madenciliğine karşı karşıt tutumunu sürdürmeye devam edecek ve bazı bölgeler karşıt tutuma sahip komşularını örnek alacak.
  • Birçok Bitcoin madencilik şirketi sahip olduğu öz sermayeye göre tehlikeli seviyelerde borca sahip olduğu için bilançolarını güçlendirmek adına yeni arayışlar içerisine girecek. Bazıları borçlarını kapatmak için gelirlerini kullanacak veya varlıklarını satacak, bir kısmı yeniden yapılandırmaya gidecek.
  • Madencilik şirketleri değişken gelirler karşısında korunmak adına türev ürünlere daha fazla ilgi gösterecek veya risk yönetimi konusunda daha sofistike yöntemler kullanacak.

Analistler, raporun sonuç kısmında 2023’ün Bitcoin için nispeten durgun bir yıl olarak geçeceğini ancak Bitcoin madencilerinin risk yönetimi konusunda önemli değişimler yapacağını vurguladı. Öte yandan Hashrate Index, zor zamanların güçlü Bitcoin madencileri yaratacağını belirterek bu döngünün sektörün gelişimine katkıda bulunacağını belirtti. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!