Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Altın Tartışması: 2025 Yılına Kadar Dengeler Değişecek mi?

Bitcoin ve altın arasındaki kıyaslama uzun bir süredir devam ediyor. Kısa bir süre önce Microstrategy’nin gelecekte Bitcoin alabilmek için 400 milyon dolar ayıracağını duyurması, Bitcoin ve altın tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. Uzmanlar, BTC’nin 2025 yılına kadar göreceği potansiyel büyümeyi altının piyasa değeri ile kıyaslayarak tahmin yürütmeye çalıştı. Acaba ortaya ne gibi bir sonuç çıktı?

Bitcoin, bu hafta çoğunlukla 19 bin doların üzerinde seyretmiş ve geçtiğimiz pazar günü tüm zamanların en yüksek haftalık kapanış değerini görmüştü. Kurumsal firmaların Bitcoin’e artan sempatisi ve BTC’nin dijital altın olarak görülmesiyle birlikte kripto paranın benimsenme oranı da hızlı bir yükselişe girmiş oldu. Yıl içerisinde Microstrategy, toplamda 40.824 adet BTC alarak kurumsal ilginin ne kadar da yükseldiğinin önemli bir sembolü haline geldi.

Microstrategy’nin hamlesi birçok soruyu beraberinde getirdi

Bu durum, bazı uzmanların Bitcoin’in geleceği hakkında bazı yorumlarda bulunmasını sağladı. Analist Joseph Young onlardan bir tanesi oldu. Young, Microstrategy’nin yaptığı son Bitcoin açıklamasına istinaden şunları söyledi:

“Microstrategy gelecekte daha fazla Bitcoin alabilmek için 400 milyon dolar ayırdı. Bu konuda karışık fikirlerim var.

-Microstrategy, Bitcoin’in uzun vadeli fiyat döngüsüne inanılmaz bir güven duyuyor.

– 2025’e kadar Bitcoin çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip.

– Bu hamlenin ardından herhangi bir regülasyon baskısı gelecek mi?”

Ardından konu altına geldi

Joseph Young, karışık olan fikirlerine bu sefer altını da ekledi. Microstrategy ile ilgili yaptığı yoruma istinaden Young, Bitcoin’in 2025 yılında hangi konumda olacağını düşünmeye başladığını söyledi ve bu düşüncenin “korkutucu bir şekilde pozitif olduğunu” dile getirerek altın mevzusuna geçti.

“2025 yılında Bitcoin’in hangi konumda olacağı üzerine düşünüyorum ve bu düşünce korkutucu bir şekilde pozitif.

Bitcoin’in altının piyasa değerinin yüzde kaçını tüketmesi gerekiyor? Sanırım altının piyasa değerinin %10’u Bitcoin’in 42 bin dolarlık bir fiyata ulaşması anlamına gelecek. Bana sorarsanız, bu hiç de çılgınca bir düşünce değil.”

Binance CEO’su Changpeng Zhao da bu yoruma cevap verenler arasında. CZ, altın ve Bitcoin arasındaki piyasa değeri karşılaştırmasını taksi ve Uber’i karşılaştırmaya benzetti. CZ için Bitcoin Uber olurken altın da taksi oldu ve şunları söyledi:

“Taksilerin piyasa değeriyle Uber’inkini karşılaştırma. Uber, taksinin yapamayacağı birçok şeyi yapabilecek potansiyele sahip.”

bitcoin-altın
Altın yakın zamanda darbe almıştı

Bloomberg analistlerinden Ed van der Walt, 7 Aralık tarihinde altının aldığı darbeyi gösteren bir grafik paylaşmıştı. Three Arrows Capital CEO’su Su Zhu da bu düşüşe karşı bir yorum getirdi. Zhu, Bitcoin boğa piyasasında merkez bankalarının BTC almak için sahip oldukları altınları panik satışı yapabileceklerine inandığını söyledi. Ardından “Bu durum Peter Schiff için bir sürpriz olabilir ancak benim için hiç de öyle değil. Bitcoin tüm ATH seviyelerini korumaya devam ederken altının koruyamaması hiç de şaşırtıcı değil.” dedi.

bitcoin-altınPeter Schiff bu tartışmalara ne söyler bilinmez ancak dijital altın olarak anılan Bitcoin’in en azından kripto para camiasının dengesini değiştirdiğini bariz bir şekilde görebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!