Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Kripto Paralar Neden Düşüyor: Son 2 Ayın En Düşük Seviyesinde

Bitcoin (BTC) ABD tarafından gelen açıklamalar ve yaşanan olaylar sonucunda 7 günde %15’ten fazla değer kaybı yaşayarak son 2 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Halihazırda yaklaşık 20 gündür bir düzeltme içerisinde bulunan Bitcoin ve kripto paralar, ABD tarafından gelen haberlerle birlikte daha sert düşüşler yaşamaya başladı.

Bir haftalık periyotta Bitcoin, %15’lik bir değer kaybıyla 20 bin doların altında seyrederken son 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. Öte yandan birçok altcoin’de de büyük düşüşler görüldü.

Ethereum (ETH) %14,4 düşüşle 1.409, Binance Coin (BNB) %9,1 düşüşle 272, Ripple (XRP) %2,2 düşüşle 0,369, Cardano (ADA) %12,2 düşüşle 0,307, Dogecoin (DOGE) %18,5 düşüşle 0,0656, Polygon (MATIC) %18,7 düşüşle 0,994 dolardan işlem görüyor.

Düşüşü Ne Tetikledi?

Kripto bankası Silvergate’in çeyrek raporunu sunmasını geciktirmesi ve bankanın iflas ettiğine dair piyasaya sürülen haberler, düşüşün başladığı yer olmuştu. Ancak bu haberler Bitcoin’i düşürmüş olsa da belirli bir seviyenin altına düşmesine neden olamamıştı. Coinbase dahil birçok şirketin banka ile iş birliğini sonlandırmasının ardından bankanın da tasfiye olacağının açıklanması Bitcoin’de düşüşü hızlandırdı.

FED

FED Başkanı Powell geçtiğimiz günlerde açıklamada, hem küresel hem de kripto para piyasasının oldukça dikkatini çeken açıklamalarda bulunmuştu. Ocak ayı verilerine dayandırdığı açıklamaları düşüşe neden olan Powell, “İstihdam, tüketici harcamaları, üretim ve enflasyon verileri yumuşama eğilimlerimizi tersine çevirdi.” ifadelerine yer vermişti.

Powell’ın bu açıklamaları üzerine konuşmanın başında %30 olan 50 baz puanlık faiz olasılığı %63’e kadar yükseliş yaşamıştı.

FED’in denetimden sorumlu yetkilsii Michael Barr ise 9 Mart tarihinde yaptığı açıklamalar ile düşüşte etkili oldu. Barr, kripto para piyasasının bankacılık için risk oluşturduğunu ve bankaların doğrudan kripto paralara sahip olmasından endişe duyduğunu söyledi. Barr ayrıca stablecoinlerin ciddi riskler barındırdığını da sözlerine ekledi.

KuCoin’e New York’tan Dava

New York Başsavcılığı TSİ dün akşam saatlerinde kripto para borsası KuCoin’e kayıt dışı menkul kıymet ve emtia satışı gerekçesiyle dava açtı. Bu dava, düzenleyici kurumun Ethereum’un bir menkul kıymet olduğunu iddia ettiği ilk dava olarak kayıtlara geçti.

Bu haber halihazırda düşüş yaşayan Bitcoin’in %5 daha düşüş yaşamasına neden oldu.

Silicon Valley Bank’in Hisseleri %60 Düştü

Öte yandan varlık büyüklüğü açısından 16. sırada olan ABD’li ticaret bankası Silicon Valley Bank’in (SVB), mali durumunu desteklemek açısından 2,25 milyar dolarlık hisse satışı yapmasının ardından yatırımcılarının paralarını geri çektiği haberleri üzerine hisse senetleri %60 düşüş yaşadı.

Bu olayın ardından JPMorgan ve Well Fargo gibi en büyük dört ABD’li bankanın piyasa değeri 50 milyar dolardan fazla düşüş yaşadı. Hisse senetleri arasındaki bir korelasyon bununan Bitcoin de bu durumdan etkilenerek düşüşünü sürdürdü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!