Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Zorluk Oranı Ocak 2018’den Bu Yana En Yüksek Seviyesine Ulaşarak Yüzde 14’ü Geçti

Bitcoin Zorluğu

Bitcoin zorluğu, yeni bir blok bulmanın ne kadar zor olduğuyla ölçülür. Daha yüksek bir zorluk seviyesi, Bitcoin ağında madencilik yapmak üzere bir blok bulmanın da daha zor olması anlamına gelir. Zorluk oranı en son 5 Haziran‘da bir önceki seviyeye göre %14.71 oranında bir artış kaydetti (bitcoinwisdom.com’a göre). Bitcoin zorluğu, bu yıl 4.940.704.885.521‘le şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Örneğin 1 Ocak’ta,  bu oran 1.931.136.454.487 seviyesinde kalmıştı.

Bitcoin Zorluk Seviyesi Düşmekte Olan Hash Oranını Telafi Etmek İçin Artmaktaydı

 

Telafi Edici Yükseltme

Bitcoin ağı, her 10 dakikada bir sabit bir blok çıkışı sağlamak için zorluk seviyelerini değiştirir. Ağ hashrate’i (madencilik hızının bir ölçüsü) yüksekse, yeni bir bloğu bulmak için geçen süre 10 dakikadan daha az olabilir. Dolayısıyla, ağ, blok keşif süresini 10 dakikada tutmak için zorluk seviyesini orantılı olarak artırır. Tersine, hashrate yavaşlarsa, aynı protokol zorluk seviyesini azaltacaktır.

Zorluklar, her 2016 blokta bir yeniden hesaplanırken, önceki 2016 blok da herkesin aynı zorluğa maruz kaldığı iki haftalık bir süreç için üretilecek şekilde tasarlanır. Hashrate ise, bir bloğu işleme süresi olarak hesaplanır.

Bitcoin Madenciliğinde Yükselen Zorluğa Ne Sebep Oluyor?

Şimdi, daha fazla madencinin katılmasıyla, blok oluşturma oranı (hashrate) önemli ölçüde arttı. ASIC madencilerinin gelişi ve popülaritesi, Bitcoin madencilik sürecini hızlandırdı. Hash oranı 13.823.613.194 GH /s’den (01.01.208’de olduğu gibi) şu anda 35.336.943.172 GH / s’ye kadar yükseldi.

Bitcoin madenciliği zorluklarındaki artış, Bitcoin madencilik hızındaki üstel artışın sonucunun bir etkisidir. Böylelikle, blok yaratma hızını telafi etmek ve istenen sabitliğe geri getirmek için zorluklar artırılmaktadır. Bu, Bitcoin ağının güvenilirliğini ve düzgün çalışmasını sağlamak için gereklidir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment