Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’e Rakip IMF Uluslararası Kripto Para Çıkarabilir

Wall Street Journal‘a göre, Bitcoin‘e rakip olarak yakın zamanda uluslararası bir kripto para ortaya çıkabilir. Haber, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) genel başkanı Christine Legarde’nin bankaları ve hükümetleri Bitcoin’i yok saymamaları yönünde uyarmasından sonra geldi.

Küresel Dijital Para

Dubai hükümeti yakın zamanlarda kendi kripto parasını çıkarma niyetlerini açıklamıştı. Bu da göz önünde bulundurulduğunda, IMF’nin böyle bir işe girişmesi pek sürpriz olmaz. Buna ek olarak da dünyada belli başlı ülkelerin merkez bankaları, Blockchain teknolojisine ve kripto paralara ılımlı yaklaşıyor.

Merkezsizleştirilmiş Merkezlik?

Küresel bazda bir dijital paranın en büyük problemi aslında “merkezi” olması. Bitcoin gibi pek çok kripto paranın insanları belki de en çok cezbeden özelliği hiçbir merkeze bağlı olmaması. Hiçbir merkeze bağlı olmaması, fiyatları da etkiliyor. Herhangi bir otorite kafasına göre fiyat belirleyemiyor. Bir şeyin değeri, tamamen insanların ona gösterdiği ilgiyle ölçülüyor.

Ancak küresel bir dijital paranın ortaya çıkması demek, hele hele IMF tarafından çıkarılması demek, o paranın değerinin IMF tarafından yönetilmesi demek. Ortaya çıkarılacak küresel dijital para üzerinden farklı ülkelere gerçekleşecek para akışının yönetilebilmesi için IMF’nin söz konusu paranın değerini ayarlaması ve düzenlemesi gerekir. Böyle bir sistem ise Bitcoin ve benzeri kripto paraların belki de en temel ilkesi olan “merkezsizlik” ile doğrudan çelişir.

Yeni Rezerv Para

Dolar uzun süredir dünyadaki işlem hacmi bazında rezerv para olarak kabul ediliyor. Dünyanın büyük ekonomileri ise bu duruma son vermek için bir dijital paranın yeni rezerv para olarak iş görmesini isteyebilir. IMF’nin çıkaracağı dijital para, eğer geniş kitlelere yayılırsa, doların saltanatına bir son verme potansiyeline sahip olacaktır. Böyle bir durumda da, dolar ve diğer tüm para birimleri artık sadece yerel piyasalarda kullanılır hale gelir.

Bazı Bitcoin destekçileri bu duruma şöyle karşı çıkabilir: “Zaten Bitcoin var, hem de bir merkeze bağlı değil. IMF sıfırdan para çıkaracağına, Bitcoin kullanalım”. Pek de haksız bir öneri sayılmaz ancak bu durumda en büyük engel Lagarde ve diğer ekonomistlerin Bitcoin’i kabul edeceklerinin ve daha ötesi küresel olarak kullanacaklarının bir garantisi olmaması. Yine de belirtmek gerekir ki kullanacaklarının garantisi olmadığı gibi, kullanmayacaklarının garantisi de yok.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment