Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’i (BTC) Eleştirmişti: Ray Dalio’dan BTC İtirafı Geldi

Dünyanın en büyük yatırım fonlarından birisi olan Bridgewater Associates kurucusu Ray Dalio, kısa süre önce Bitcoin’in (BTC) devletler tarafından yasaklanabileceği vurgulamış ve tepki çekmişti. Dalio’nun yönettiği varlıkların değeri 140 milyar doları aşıyor. Bu da kendisinin BTC hakkındaki açıklamalarının bir anda büyük bir yankı bulmasını sağlıyor.  Dalio bugün ilginç bir itirafta bulundu ve Bitcoin konusunda kaçırdığı bir şeyler olabileceğini ifade etti.

Dalio, Bitcoin hakkında  yanılıyor mu? 

Dalio, sektörün en tanınan “Bitcoin savunucularından” Caitlin Long ile ilgili bir açıklamaya yanıt verdi ve itiraf da bu yanıtların arasında geldi. Her şey Dalio’nun “iki insan farklı şeylere inandığında bunlardan birisinin yanlış olduğunu” ifade eden tweet’ine, sektörün bilinen isimlerinden Preston Pysh’nin cevap vermesi ile başladı. Pysh burada aslında Dalio’nun kısa süre önce BTC hakkında yaptığı olumsuz açıklamaları referans göstererek, milyarder ismin yanıldığını ima etti.

Bunun devamında Ray Dalio’nun sessiz kalması ise kendisinin konu hakkında bilgi eksikliğine sahip olduğu eleştirilerini doğurdu. Milyarder yönetici ise bu iddialar sonrası tweet’e yanıt verdi.

Milyarder ismin Bitcoin’e “inanmama” sebepleri 

Bitcoin hakkında yanılmış ve bir şeyleri gözden kaçırmış olabileceğini belirten Dalio, lider kripto para biriminin kendince problemli yönlerini şu şekilde sıraladı:

  • Bitcoin iyi bir değiş tokuş aracı değil.

Dalio’ya göre BTC çok fazla oynaklığa sahip ve bu durumda  birçok dükkanın ve satıcının bunu kullanmasının önüne geçiyor.

  • Bitcoin, değer koruma açısından da çok iyi bir araç değil.

Dalio, Bitcoin’in uzun vadeli varlık ve değer koruma konularında da iyi olmadığını vurguladı. Ünlü milyardere göre BTC’nin sahip olduğu yüksek oranda oynaklık ve ileride almaya ihtiyaç duyduğu ürünlerle arasındaki düşük korelasyon, yatırımcıların alım gücünü korumakta başarısız oluyor.

  • Devletler Bitcoin ve kripto paraları yasaklayıp bunların kullanımını tehlikeli hale getirebilir.

Dalio, Bitcoin ve kripto paraların devletlerin kontrol ettiği paraları tehdit edecek veya bunlarla yarışacak hale gelmeleri durumunda bunların direkt olarak yasalanabileceğini bir kez daha vurguladı. Bu da Dalio’ya göre Bitcoin kullanmak isteyen yatırımcıları oldukça tehlikeli bir duruma düşürebilir.

  • Merkez bankaları, büyük kurumsal yatırımcılar, işletmeler veya çok uluslu şirketler Bitcoin kullanmayacak.

Dalio, merkez bankaları tarafından kullanılan dünyanın en büyük üçüncü rezerv varlığı altının aksine, bankalar, büyük finans kurumları veya şirketlerin Bitcoin kullanacağını hayal dahi edemediğini ifade etti. Bu maddeler hakkında yanılma payına da sahip olduğunu belirten milyarder yatırımcı, böyle bir durumda açıklamalarının düzeltilmesinden memnuniyet duyacağını da ifade etti.

BTC fiyatı her şeye rağmen yükseliyor 

BTC/USD paritesi ise basın saati itibarıyla 17.800 doların üzerine çıktı ve yükselişini sürdürüyor. BTC fiyatının 2020 yılındaki büyük çöküş yani mart ayındaki düşüşten beri %400 üzerinde artış yaşaması ise, Dalio’yu birçok noktada haksız çıkartabilir gibi gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!