Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitfinex Amerika’dan Çekiliyor

Bitfinex yaptığı açıklamada ABD müşterilerine sağladıkları hizmetleri kısıtladıklarını ve 90 gün içinde ABD pazarından çekileceklerini açıkladı. Yapılan resmi duyuruda:

“Önümüzdeki 90 günlük süreçte mevcut ABD’li bireysel müşterilerimize hizmetten vazgeçeceğiz.”

Haber saatinde Bitfinex USD/BTC işlem çiftinde en yüksek hacme sahip borsaydı.

Nedenler

Borsa, ABD müşterileri ile artık ticaret yapmama kararının ardındaki çeşitli sebepleri listeledi:

  • Bazı kurumsal müşteriler ve ülkelerdeki bireyler için bankacılığı normalize ettik, ABD’li bireyler için uyumlu bankacılık çözümleri oluşturmak çok zor. İnternette bulunan bankacılık kanallarını kullanmaya başlamak için belirlenen kriterleri karşılayan belirli ülkelerdeki kullanıcıları yavaşça ve seçici olarak davet ediyoruz. Bu süreç hala devam ediyor.
  • Gelirlerimizin şaşırtıcı derecede küçük bir yüzdesi doğrulanmış ABD’li bireysel hesaplardan gelirken, kaynaklarımızın önemli ölçüde büyük bir bölümü ABD’nin yasal düzenlemelerinden dolayı yine ABD’li bireysel kullanıcılarımıza harcanmaktadır.
  • İlerleyen zamanlarda ABD’nin kripto para borsalarına yönelik düzenlemelerin daha da zorlaşacağını tahmin ediyoruz.
  • Bitfinex ABD tabanlı değil. ABD tabanlı borsalar perakende ABD müşterilerine hizmet vermek için daha iyi bir seçenektir.

Bazı değişiklikler anında uygulanacak bazıları ise kademeli şekilde

Bitfinex, ABD müşterilerine EOS ve SAN gibi Ethereum tabanlı ICO tokenlarını borsadan hemen çekiyor. Ayrıca borsa, ABD’li hesapların doğrulanma sürecini askıya alıyor.

Bitfinex ABD’li müşterilerine sunduğu hizmeti kademeli olarak kesme niyetindedir. Yapılan duyuru:

“Bu kararımızdan etkilenen ABD’li müşterilerimiz ile zamanla daha ayrıntılı ve fazla iletişim kuracağız. Amacımız bu süreçten en az hasarla etkilenmelerini sağlamak.”

Ateş Altında

Bu alınan karar Bitfinex’in Amerika tarafından ateş altında olduğunu gösteriyor. Getirilmek istenen “şeffaflık” düzenlemelerinin gizlilik ihlaline sebebiyet vereceğini düşündüğünden böyle bir karar aldığını düşünüyoruz. Ayrıca son zamanlarda Bitfinex’de sıradışı şeyler yaşanıyordu. Bir yazımızda bahsettiğimiz “sazanlamak” olayı ile insanları harekete geçirip borsanın dengesi ile oynanıyordu. Bu “sazanlamak” olayı yüksek miktarlarda alış yada satış emri verip sonradan iptal etme ile yapılıyordu.

Yalnız Değil

Aynı durum sebebi ile Poloniex de Amerika’ya rest çekmiş ve piyasadan çekileceğini duyurmuştu. Borsalar gizliliklerinin ihlal edilmesine ve kripto para doğasına aykırı bu düzenlemelerin yapılmasına sert tepkilerini gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment