Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitfinex Eleştirmenleri Yasal İşlemle Tehdit Etti

Günlük işlem hacmine göre Dünya’nın en büyük Bitcoin borsası olan Bitfinex, aralarında anonim blogger “Bitfinex’ed”in de bulunduğu bazı eleştirmenlere karşı yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Bitfinex Accounts For Over 12 Percent of Global Bitcoin Trades

Bitfinex’in kurum içi danışmanı Stuard Hoegner’ın açıklaması:

“Şuana dek bu kötü aktörler tarafından ortaya sürülen her iddia yanlış çıkmıştır ve bu iddiaları kripto para ekosistemini kışkırtmak için yapmışlardır. Bunun sonucunda Bitfinex bu kışkırtıcılara ve ortaklarına karşı her türlü yasal hakkını korumaya karar vermiştir.”

Multicoin Capital ortağı Kyle Samani, Bitfinex’in “Bitfinex’ed” ve kripto para topluluğundaki benzeri “kötü aktörlere” karşı yasal dava açma yoluna giderek kritik bir hata yaptığını belirtti.

Kötü Karar

Uzun zamandır sözü veriliyor olsa da Dolar destekli kripto para Tether, bağımsız bir denetim altına hiç girmedi. Bunun sonucunda da geçtiğimiz birkaç ay boyunca Bitfinex’in Tether ile olan ilişkisi belli kişilerce sorgulandı. Bitfinex’ed gibi eleştirmenler üretilen tüm Tether’lerin Dolar destekli olmadığını öne sürdüler. Tether şirketi ile Bitfinex’in bazı sahipleri aynı kişiler.

Coinbase’in eski yöneticilerinden ve Litecoin’in yaratıcısı olan Charlie Lee de bu karmaşıklığa bir son vermek adına Tether’e bağımsız bir denetleme yapılması yönünde Bitfinex’i teşvik etti.

“Banka hesabındaki dolarlar ile desteklenmeyen Tetherler basarak yakın zamanda yaşanan fiyat artışına yardım edildiğine dair bir endişe var.

Bitfinex ve Tether’i rezervlerini kanıtlamak adına bağımsız bir denetim altına girmeye davet ediyorum. Lütfen doğru şeyi yapın. Teşekkürler.”

Bağımsız bir denetim altına girmek hem Bitfinex hem de kripto para sektörü için faydalı olur çünkü bu denetim, Bitcoin fiyatının manipülasyona uğradığını düşünen yatırımcıların endişelerini dindirecektir. Aynı zamanda Tether sahibi yatırımcılar da sahip oldukları kripto paranın gerçekten dolar rezerviyle desteklendiğini görmüş olacaklar.

Ancak Samani’nin belirttiği gibi Bitfinex bağımsız bir denetim altına girmeyi değil; eleştirmenlere karşı yasal işlem başlatmayı seçti.

“Bir kripto para borsası olarak sahtekarlıkla suçlandığınızda iki seçeneğiniz vardır:

1) son derece güvenilir denetimlerden geçmek ve şeffaflığa bağlı olduğunuzu ‘göstermek’ (yalnızca söylemek değil)

2) sizi suçlayan kişileri yasal dava ile tehdit etmek. Bitfinex #2 numarayı seçti.”

Tether Rezervi

Birkaç analist ve uzman yakın zamanda Tether’in desteklendiği dolar rezervini sorguladılar. OfNumbers kurucusu Tim Swanson Tether’in dolar ile 1:1 oranda desteklenmemesi durumunda kısa vadede çok ciddi problemlerin çıkabileceğine vurgu yaptı.

Bitfinex’in küresel piyasada en büyük kripto para borsası olması ve Tether’in 813 milyon $’lık bir kripto para olması göz önünde bulundurulduğunda, Bitfinex ve Tether’in gerçekten ödeme gücüne sahip olduklarını kanıtlamak adına gelecek aylarda bir denetime girmeleri gerekiyor. Bir denetimden geçmemeleri, küresel çaptaki kripto para topluluğunun bu iki şirkete bakış açısını olumsuz etkilemeye devam edecek ve bu, dahil olan kimse için iyi değil.

Bitfinex’e Saldırı

Bitfinex 19 Kasım’da borsanın, piyasayı bozmak için tasarlanmış organize bir saldırının hedefinde olduğunu belirtmişti. Bitcoin topluluğunda bazı yanlış raporlar yayınlandıktan sonra Bitfinex, hem resmi hem de kripto para çekimlerinin normal seyrinde devam ettiğini ve borsanın ödeme gücüne sahip olduğunu açıkladı.

Şirket aynı zamanda insanların, Bitfinex’in ödeme gücünün olmadığını iddia etmeden önce kanıt istemelerini diledi.

“Bitfinex’in ödeme gücü vardır ve hem resmi hem kripto para çekme işlemleri normal devam etmektedir. Piyasayı bozma amacıyla yapılan organize bir saldırı olduğuna inandığımız artan bir FUD görüyoruz.”

Bitfinex ekibinin şuanki düşüncesi borsayı ve ticaret platformunu kripto para sektöründeki “kötü aktörlere” ve yanlış iddialara karşı savunmak.

 

Bir süre önce şirket, Tether’in aslında hiçbir şekilde para olmadığını açıklaması sonrasında epey eleştiri almıştı. Tether sitesinin “yasal” bölümünde yapılan duyuru şöyleydi:

“Tether sahibi olduğunuzda onlarla ticaret yapabilirsiniz, onları tutabilirsiniz veya Tether kabul eden kişilere ödeme yapmak için kullanabilirsiniz. Ancak Tetherler para ve parasal araçlar değillerdir. Depolama değer veya para birimi değillerdir. Tetherlerinizi para ile takas etmek için bize karşı kullanabileceğiniz sözleşmeli bir hakkınız, yasal bir iddianız veya başka türlü bir hakkınız yoktur. Tetherlerin bizim tarafımızdan para ile takas edileceğine dair hiçbir garanti vermiyoruz. Tether aldığınızda, ticareti yaptığınızda veya sattığınızda yaşayacağınız kayıpların da garantisi yoktur.”

Şirket daha sonradan ise şu açıklamada bulundu:

“Hizmet Koşullarımız bazı kişiler tarafınca çarpıtıldı ve Tetherlerin, Tether’in kötü niyetliliği nedeniyle bir para birimine dönüştürülemeyeceği ortaya atıldı. Bu doğru değildir. Yapmamız gerektiği gibi, belli bir müşteriye ödeme yapmama hakkımızı gizli tutsak da bunu sebepsiz yere yapmayacağız. Hizmetlerimizin yaptırım altında olan ülkelerdeki veya bilgilerinde uyuşmazlık olan kişiler tarafından kullanılmadığından emin olmak gibi bir görevimiz var. Kısaca paraya çevirme isteklerini nedensiz yere geri çevirmiyoruz ancak bu istekleri ayırt ederek reddetme hakkını ve Tetherleri durumdan duruma değişecek şekilde oluşturma hakkını gizli tutuyoruz.”

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment