Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain’deki Yeni Oyun İle İnsanlar Kripto Ünlüler İçin Binlerce Dolar Harcıyor

Biraz marifetle her türlü şey blok zincire bağlanabilir, Hollywood ünlüleri bile.

Cryptocelebrities bu haftanın Cryptokitties’i, dijital kıtlıktan faydalanan sözleşme bazlı bir ticaret oyunu. Her ünlünün sadece bir kopyası yayımlanıyor, tüccarları Satoshi Nakamoto ve Emma Watson gibi şöhretleri yakalamak için binlerce dolar harcamak zorunda bırakan bir oyun.

Ünlüler 2018 Yüzünden Blok Zincirde

Kağıt üzerinde bakılırsa, Cryptocelebrities gibi bir oyun, en az geçen ayki Cryptokitties oyunu kadar saçma geliyor. Cryptocelebrities de, oyunun kedili versiyonu gibi, en iyi dijital gayrimenkulü erkenden alıp daha sonra kar amaçlı satmaya çalışanlara ödül veriyor. Bunlar gibi blok zincir bazlı koleksiyon oyunları, bir FOMO etkisi yaratıp binlerce dolarlık mal varlıkların el değiştirmesine sebep oluyor. 23 Ocak Salı günü saat 4 civarlarında, Cryptocelebrities sitesi, yüksek talep sebebiyle geçici bir süreliğine kapatıldı.

Cryptocelebrities projesinin ünlülere ve blok zincir oyunlarına olan hayranlığı arsızca para kaldırmak için kullanıyor gibi gözükse de, bazı ilginç özellikleri de var. Bunlardan bir tanesi de onaylanmış ünlülerin imaj ticaretinden elde edilen telif haklarını kontrol etmek ve karlardan kazanç sağlamak. Clint Eastwood ya da Donald Trump‘ın blok zincir muadillerini tanımlamak için Ether kullandıklarını düşünmek biraz zor, ancak cesur bir konsept.Vitalik Buterin ve Satashi Nakamoto da aynı zamanda başrollerde.

Fazla Bağlanmayın

Hollywood’un, ya da Crypto’nun başrollerindekileri yakalamayı düşünenler bu işe fazla bel bağlamasalar iyi ederler. Mevcut sahibinden bir ünlüyü almak isteyen herkes bunu yapabilir ve sahibinin satışı durdurmak adına yapabileceği hiçbir şey yoktur. Cryptocelebrities sitesi: “Başkası o anki mevcut fiyatı teklif ederse, otomatik olarak sizin sözleşmenizi kapabilecek. Kartınızı kaybedeceksiniz, ancak ETH ile yaptığınız ödemenin iki katını karşılık olarak alacaksınız.”

0.2 ETH ile bir sözleşme satın alırsanız, başka bir oyuncu bunu elinizden kapabilir. Böyle bir durum gerçekleştiğinde, otomatik olarak 0.4 ETH kazanacaksınız! Birçok sözleşme 1 ETH’e ulaşana kadar her işlemde ikiye katlanıyor. Fiyat artışı: 0 ETH’den 0.05 ETH’e kadar 2 katı, 0.05 ETH’den 0.5 ETH’e kadar 1.2 katı, ve 0.5 ETH ve üstüne 1.15 katı şeklinde olacak.”

Diğer blok zincir oyunları gibi, sahipliği kontrol eden bu akıllı sözleşmeler bağımsız yönetime geçebilir, fakat ünlülerin resimleri bağımlı bir veri tabanı üzerine kurulu. Robert Pattinson ve Woody Allen‘ın ajansları araya girip Cryptocelebrities üzerine fotoğrafların kaldırılması için baskı kurdu mu tüccarlar ellerinde boş bir kartla kalabilir. Şu anda Woody Allen 1.05 ETH değerinde, eğer bu sözleşmenin imajla ilgisi olmasaydı bu fiyattan daha fazlasını ödeyen olur muydu?

Şu anda Vitalik Buterin, 20 ETH‘lik bir fiyat ile en çok satın alınan ünlü; onu takibense 13 ETH ile Satoshi Nakamoto ve Angelina Jolie geliyor. Bu ikilinin kırmızı halıda beraber durduklarını hayal etmek çok zor olsa da, Cryptocelebrities’de omuz omuzalar. Tüccarlar Metamask işlemini ilk olarak bitirmek için rekabet ettiğinden ilk saat içinde yeni eklenen ünlüler birçok kez el değiştiriyor. Gazeteciliğin çıkarları doğrultusunda news.Bitcoin.com Ellie Goulding ve Van Morrison‘u yakalamayı denedi fakat başarısız oldu.

 

Yayınlanma sırasında, mfs7772 kullanıcısı Nicole Kidman, Vitalik Buterin ve Ke$ha da dahil 24 adet yüksek fiyatlı sözleşmeye sahip olarak Cryptocelebs’de lider konumunda. Bu ilkel oyunları kısa ve önemsiz olarak yazmak hiç şüphesiz ki çok kolay, fakat  dijital kıtlık ve aptallık teorisi konseptini göstererek insan psikolojisinin büyüleyici yapısı üzerine bir çalışma yapmış oluyorlar.

Sizce Cryptocelebrities gibi oyunlar uzun süreli mi, yoksa sadece geçici bir hevesler mi?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • Muharrem ATAMER
    Posted 25 Ocak 2018 - 21:43 21:43

    Çocukluğumuzda turbo, minti, tipitip vb. cikletler vardı karikatür, kart, çıkartma vb. içeren? Bu olayın da onların dijitali :).

    Her zaman meraklıları olacaktır ama şimdiki kadar çok değil. Trendi biter bitmez bu türden basit oyunlar yok olacaklardır fakat BLOCKCHAIN tabanlı gerçek oyunlar öyle mi! Onlar gelecekte tüm oyun dünyasının büyük kısmını işgal edecek ve belki de en popüler oyunlar sınıfına gireceklerdir.

  • Muharrem ATAMER
    Posted 25 Ocak 2018 - 21:40 21:40

    Bilinmez fakat şu da bir gerçek. Fikri beğenen herkes kar amaçlı olarak bu resimlere para veriyor. Sonuçta satıştan kar elde ediyorlar. Birkaç haber sonra kendisine bedeli dokunmayacak insanlar da bunları alıyorlar ve bence çok eğleniyorlar ve bununla övünüyorlar (haberde varlık olarak bahsedilenler birçok insan için ciklet parası niteliğinde). Ayrıca aynı sosyolojik, psikolojik, bilimsel vb. araştırmalara konu olabilmesi için de deneysel olarak satın alınabiliyorlar.

    Sonuçta arz-talep alan alıyor. Tıpkı bir KriptoPara gibi !!!

Leave a comment