Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BoJ Eski Yetkilisi: “Dijital Yen İçin Önümüzde Seneler Var”

Japonya Merkez Bankası (BoJ) eski yetkilisinden ülkedeki dijital merkez bankası parası (dijital yen) projesine yönelik yeni açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda olası bir dijital para projesinin hayata geçmesinin ne gibi sonuçlar doğuracağı anlatılırken Japonya’da böyle bir projenin başlatılabilmesi için seneler geçmesi gerektiği ifade edildi.

Reuters haber ajansına konuşan Japonya Merkez Bankası eski yöneticisi Hiromi Yamaoka, ülkedeki dijital yen projesine dair çeşitli açıklamalarda bulundu. Yamaoka, Japonya’da olası bir dijital para projesinin hayata geçirilmesi için henüz erken olduğunu belirtti. Merkez bankası destekli dijital paraların piyasaya sürülmesi halinde ülke ekonomisinin etkileneceğini belirten Yamaoka’ya göre projenin tamamlanması yıllar alabilir.

“Merkez bankası ve özel bankalar birlikte hareket etmeli”

Yamaoka’ya göre projenin önünde henüz çeşitli engeller bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ise özel banka mevduatlarında yaşanabilecek büyük çaplı çıkışlar olacak. Sorunu bu şekilde tespit eden Yamaoka, bu sorunu önleyebilmek için ise tek bir özel bankanın tutabileceği dijital para miktarına sınır getirilmesinin gerek olacağını açıkladı.

Bu çözüm her ne kadar bir problem için yeterli olacaksa da Yamaoka, bu durumun da farklı sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi. Açıklamalarının devamında koyulan sınırların dijital paranın değerini artıracağını belirten Yamaoka, bu durumda da nakit ve özel mevduat gibi diğer para türlerinde dalgalanmalar olabileceğini söyledi. Ayrıca Yamaoka, merkez bankası ve özel bankaların proje kapsamında birlikte çalışabilmesinin en sağlıklı yöntem olduğunu not etti.

Dijital merkez bankası parası projeleri, özellikle son dönemde ülkelerin hükümetler olarak üzerinde çalıştığı bir proje. Japonya’dan da bu projeye yönelik bir adım atılmış ve proje kapsamında fizibilite çalışmalarının 2021’de başlatılacağı açıklanmıştı. Ancak eski bir merkez bankası yetkilisi olan Yamaoka, buna rağmen projenin tamamlanmasın yıllar alabileceğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!