Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Borsalardaki Stablecoin Son 2 Yılın En Düşük Seviyesinde: Yükseliş Mi, Düşüş Mü?

Verilere göre merkezi kripto para borsaları (CEX) üzerindeki stablecoin hacmi son 2 yılın en düşün seviyesine geriledi. 

On-chain analiz firması Glassnode tarafından sağlanan verilere göre merkezi borsalarda tutulan stablecoin miktarı 2021 yılının mayıs ayındaki seviyenin de altına düştü. Sunulan raporda BUSD, GUSD, HSUD, DAI, USDP, EURS, SAI, sUSD, USDT ve USDC ile işlem yapılmasına olanak sağlanan merkezi borsa verilerinden yararlanıldı.

Veriler ışığında 1 Mayıs Pazartesi günü tüm merkezi borsalardaki stablecoin varlık miktarı 2 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçen 21,06 milyar dolara geriledi. Piyasanın hakim stablecoin’i Tether (USDT) hacminde düşüş gözlemlenirken Binance USD (BUSD) ve USD Coin’in (USDC) de piyasa değerinde sürekli bir düşüş yaşandı. Stablecoinlerin hacmi yıl başından bu yana %44 düşerken Bitcoin fiyatı ise yaklaşık %70‘lik yükselişiyle dikkat çekti.

Likidite eksikliği sorun yaratabilir

Durumu yorumlayan analistlere göre özellikle ABD’li regülatör kurumların artan baskısı yatırımcıları stablecoinlerden uzaklaşmaya itmiş olabilir. Öte yandan piyasadan stablecoin çıkışı genellikle piyasanın likidite kaybetmesi yönünde yorumlanıyor ve analistler arasında bu durum bir düşüş sinyali olarak görülüyor.

Öte yandan yatırımcıların ellerindeki stablecoin varlıklarla Bitcoin ve diğer kripto paralara yatırım yaptıkları için stablecoin miktarının azalmış olabileceğini ve bu durumun yükseliş öncesi bir hazırlık olduğunu düşünen uzmanlarda var.

Hatırlanacağı üzere stablecoin piyasası ABD’li düzenleyici kurumların stablecoin ihraççısı Paxos’a baskısı üzerine ciddi bir darbe almış ve USDC dolar sabitliğini kaybetmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!