Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BP ve Shell Gibi Devlerin Yeni Projesi: Enerji Ticaretinde Blockchain Teknolojisi

BP, Shell ve Equinor gibi önde gelen petrol şirketleri, yeni bir Blockchain platformu üstünde çalışıyorlar.

Enerji ticareti yapabilmek için Blockchain teknolojisi kullanmayı düşünen bu şirketler, aynı zamanda birkaç farklı banka ile işbirliği yapıyorlar.

Blockchain ile Ticaret

Vakt adlı yeni bir proje üstünde çalışan BP, Shell ve Equinor gibi petrol şirketleri, Blockchain teknolojisini geliştirmek için ABN Amro, ING ve Societe Generale gibi bankalarla işbirliği yapıyorlar. Ortaklaşa geliştirilen bu projeye Gunvor, Koch Supply & Trading ve Mercuria gibi şirketler de destek oluyor.

İlk olarak Kasım 2017’de duyurulan bu proje, sektörün önde gelen şirketlerine yardımcı olabilmek için geliştiriliyor. Bu proje sayesinde uluslararası ticaret anlaşmalarındaki evrak işleri basit indirgenecek, akıllı kontratlar sayesinde bu süreç çok daha verimli bir hale getirilecek. Blockchain ve akıllı kontrat gibi teknolojiler sayesinde bu gibi işlemlerde zamandan da tasarruf edilmiş olacak.

Vakt Ürün Geliştirme Başkan Yardımcısı Lyon Hardgrave, S&P Global Platts tarafından düzenlenen bir konferansa katılarak bu yeni platformun Kasım ayının sonunda aktif hale geleceğini söyledi. Hardgrave’in açıklamalarına göre platformun ilk önceliği, Kuzey Denizi’ndeki petrol ticareti olacak.

Hardgrave ayrıca platformun zaman içerisinde diğer pazarlarla da ilgilenmeye başlayacağını, özellikle ABD’den ciddi talep aldıklarını belirtti. Hardgrave’in açıklamalarına göre bu yeni platform, büyük şirketlerin ticaret anlaşmalarında çok ciddi oranlarda tasarruf etmelerini sağlayabilir.

S&P Global Platts, düzenlediği konferansta bir anket de yaparak insanların Blockchain teknolojisinin geleceği hakkındaki görüşlerini sordu. Ankete katılan isimlerin büyük çoğunluğu, Blockchain’in 2025 yılına kadar yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayacağına inanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment