Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BRC-20 Tokenları Nedir? Yeni Bitcoin Boğası Mı?

Son günlerde Bitcoin (BTC) ağını yoran ve herkesin dilinden düşmeyen Pepe Coin (PEPE) gibi projeleri bünyesinde barından BRC-20 token furyası nedir?

2023 yılının Ocak ayında Ordinals protokolünün Bitcoin ağında hayata geçirilmesiyle başlayan süreç BRC-20 token furyasına kadar uzandı. Protokolün ilk aşamalarında Bitcoin’in en küçük birimi olan satoshi”ler üzerine işlenen Ordinals NFT’ler popülerlik kazanmıştı. Geçtiğimiz son 1 aylık süreçte ise yine satoshilerin üzerine metinler işlenerek tokenlar üretilmeye başlandı.

Tam açılımı “Bitcoin Request for Comment” olan ve satoshilerin üzerine yazılan BRC-20 tokenlar, tümüyle Bitcoin ağının güvenliğinden besleniyor ve Bitcoin ağında faaliyet gösteriyor. BRC-20 token standardı, Ethereum’un (ETH) ERC-20 standardına benzer şekilde, blokzinciri üzerindeki akıllı sözleşmeleri çalıştırmak için tasarlanmıştır.

Artan ilgi Bitcoin ağında yoğunluk yarattı

Son günlerde PEPE başta olmak üzere BRC-20 protokolüne sahip tokenlar üzerinde yaşanan ciddi hype, Bitcoin ağında aşırı yüklenme de yarattı. Yoğunluk esnasında Bitcoin ağında bekleyen işlem sayısı 400.000‘e ulaşırken kripto para borsası Binance, Bitcoin çekim işlemlerini iki kez durdurmak zorunda kaldı.

Söz konusu BRC-20 tokenlarına sahip olmak için bildiğimiz piyasa alımlarının aksine işlem ücretinin kritik bir rolü bulunuyor. Örnek olarak, 10 bin adet arzı olan X token’dan almak istediğinizde en yüksek işlem ücretini ödeyen 10 bin adres bu tokenlara sahip olabilir. Bu durumda beraberinde ağ üzerinde ciddi bir yoğunluk yaratıyor. BRC-20 token işlemleri bu açıdan borsa üzerinden token alımıyla değil de NFT mint işlemiyle benzerlik gösteriyor.

On-chain analiz platfomru Dune tarafından sağlanan verilere göre artan ilgiyle birlikte 6 Mayıs Cumartesi günü Bitcoin Ordinals ticaret piyasasının işlem hacmi rekor bir seviye olan 9,2 milyon doları aştı. Bitcoin Ordinals ticaret piyasasının günlük aktif kullanıcı sayısı da rekor kırarak 6 bini aşarken günlük işlem sayısı 10 bini gördü.

Hacim 1 haftada 12 kat arttı: PEPE ve ORDI başı çekiyor

BRC-20.io tarafından sağlanan verilere göre BRC-20 piyasasının toplam market hacmi 1 haftada yaklaşık 12 kat artarak 80 milyon dolardan 990 milyon dolara yükseldi. PEPE’nin market hacmi 1 hafta önce 10 milyon dolarken şimdi 102 milyon dolara ulaştı. Bir diğer BRC-20 token’ı Ordi’nin ise 50 milyon dolarlık market hacmi aynı süreçte hızla artarak 580 milyon dolara ulaştı.

Yükselişe bir diğer örnek ise meme isimli token oldu. Meme geçtiğimiz hafta yaklaşık 4 milyon dolar market hacmine sahipken yazım esnasında 63 milyon dolarlık market hacmiyle BRC-20 piyasasının üçüncü sırasında konumlanıyor. Vmpx, Bank ve Domo‘da BRC-20 furyasında benzer performans sergileyen tokenlar arasında yer aldı.

BRC-20 tokenlarının Uniswap’i sayılabilecek UniSat bu piyasanın merkeziyetsiz borsası olarak dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta BRC-20 standardını benimseyen sadece 6.700 token varken yazım esnasında bu miktar 14.000 civarında bulunuyor. Bu hacimler, söz konusu tokenların BRC-20 standardı üzerindeki hacmini gösterirken toplam market hacmini temsil etmemektedir.

Çeşitli kullanım alanları

BRC-20 token standardı, Bitcoin blokzinciri üzerinde birçok proje için kullanılabilecek bir token standartıdır. BRC-20 tokenları, blokzinciri üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) oluşturmak için kullanılabilir ve bu nedenle Bitcoin ağının işlevselliğini genişletmek için bir araç sağlar.

Bu projeler arasında, merkeziyetsiz borsalar (DEX), ödeme sistemleri, oyunlar ve diğer uygulamalar yer alabilir. Bu nedenle, BRC-20 token standardı, ekosistemin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!