Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brezilya’nın En Büyük Yatırım Şirketi Kripto Para Borsası Açıyor

Brezilyalı 500,000 müşterisine ait 35 milyar $‘ı aşkın fonu yöneten finansal hizmetler şirketi ve yatırım devi XP Investimentos, kendi kripto para birimi borsasını hayata geçirmeyi planlıyor. Ülkenin Gelir İdaresi Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre XP Investimentos geçtiğimiz günlerde 7,3 milyon $‘lık bir sermaye ile birlikte XDEX INTERMEDIACAO LTDA için bir başvuruda bulundu.

Elde edilen bilgilere göre yeni oluşturulacak olan bu şirketin ilk başta başvurusu XP COIN INTERMEDIACAO adıyla geçtiğimiz Ağustos 2017 tarihinde gerçekleştirilmiş. Geçtiğimiz Kasım ayında kripto para birimleri piyasasında gördüğümüz tarihi yükselişten sonra ise bu borsa ilk sermaye yatırımını alarak ismini XDEX olarak değiştirmişti. Bu senenin başlarında ise sahip olduğu 7,3 milyon $‘lık sermayesinin geriye kalan %80‘lik kısmının yatırımını almış bulunmakta.

Yerel haber ajansı Portal do Bitcoin‘e göre Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elde edilen bu bilgiler şirketin XP Investimentos’a ait olduğunu iddia etmekte. Şirketin internet sitesi olan Xdex.com.br ise an itibariyle kapalı olmakta.

Bu yeni kripto para borsası hakkında henüz pek bir şey bilinmese de yerel haber ajansının isimsiz bir kaynaktan aldığı bilgilere göre borsanın temel odak noktası borsa dışı satışlar olacak. Yapılan açıklama şu şekilde:

“Henüz yeni borsanın ne gibi hizmetler sunacağı tam olarak bilinmemekte. İsimsiz bir kaynaktan edindiğimiz bilgilere göre borsanın asıl odak noktası borsa dışı piyasalar olacak. Bu sayede büyük miktarlarda sermayenin ve BTC’nin hareket içerisinde olması sağlanacak.”

XP Investimentos‘un kripto paralar ile ilk araştırmaları, 2017 yılının Ekim ayına kadar dayanmakta. O tarihte şirket “XP Bitcoin” isminde bir markanın patentini almıştı. O dönemde yerel bir haber ajansı şirket ile temasa geçmiş ve yöneltmiş olduğu sorular doğrultusunda şirketin kripto para  borsalarını incelemekte olduğu ortaya çıkmıştı. Bir ay sonra ise şirket Brezilyalı kripto para uzmanı olan Fernando Ulrich‘i bünyesine katmıştı.

Brezilya’daki farklı fikirlere sahip olan kripto para borsaları ve işletmeleri şu anda birbirlerine rakip kripto para şirketleri yaratmış bulunmakta. Bu iki rakip şirket henüz kripto para birimlerinin ülke içerisinde nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair bir karara varmış değil. Bu şirketlerden birinin başkanlığını yapan Fernando Furlan ise şunları söylemekte:

“Şu anda yasal olarak bir bilinmezlik mevcut. Kripto para birimlerinin amacına göre bir ödeme aracı olarak da kabul edilebilir, bir mali varlık olarak da görülebilir.”

Brezilyalı yatırım devi bu girişimini tam zamanında gerçekleştirmiş olmakta. Çünkü geçtiğimiz günlerde Brezilya’nın en büyük kripto para borsası Foxbit çökerek 72 saatten uzun bir süre kullanıcılarına hizmet verememişti. Bu sırada ise bazı kullanıcılar şirketin sunmakta olduğu para çekme sistemindeki bir açıktan faydalanarak 130 kadar işlemi kopyalamıştı. Foxbit daha sonra düzelerek, öncelikle çevrim dışı olduğu süreçte gerçekleştirilen para çekme işlemlerini gerçekleştirerek sonrasında ise tamamen çevrim içi işlemlerine devam etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment