Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano (ADA) Vasil Hard Fork’a Yaklaşık 24 Saat Kaldı: Güncellemeyle Birlikte Neler Değişiyor?

Aylardır ertelenen Cardano (ADA) Vasil güncellemesi eğer teknik bir sorun yaşanmazsa yarın gerçekleşecek. Peki Vasil güncellemesi nedir ve neleri değiştirecek? Tüm detayları bu haberimizde bulabilirsiniz.

Temmuz ayından beri defalarca ertelenen Vasil güncellemesinin yarın hayata geçmesi planlanıyor. Hard fork olarak tanımlanan güncellemeler genellikle bir blockhain’in gelişmelere ayak uydurmasını ve teknolojik olarak ileri bir seviyeye taşınmasını temsil ediyor. Hard fork’lar, ağın önceki versiyonuna göre blockchain’de kalıcı bir farklılık yaratıyor.  Bugüne kadarki en büyük ve en iyi yükseltme olarak tanımlanan Vasil, ekibin yaptığı açıklamaya göre geliştiriciler için daha yüksek verim, geliştirilmiş komut dosyası performansı ve daha düşük maliyetler sağlayacak.

Bu noktada Cardano Vasil güncellemesinin 3 kritik noktası yatırımcıların dikkatini çekiyor:

İşlem hızında artış

Vasil güncellemesi halihazırda 20 saniye olan ortalama işlem hızını arttırmayı amaçlıyor. Vasil sayesinde Plutus v2 yazılım diline erişim sağlayacak geliştiriciler daha hızlı şekilde veri depolama, işlem onaylama ve referans verme şansına sahip olacaklar. Bu güncellemeyle birlikte işlem hacmi optimize edilecek ve blokzincirin uyumluluğu da artacak.

Eş zamanlılık sorunu azalacak

Vasil güncellemesi, Cardano’nun merkeziyetsiz uygulamalardaki (dApp) ölçeklendirme kapasitesini ciddi oranda düşüren eş zamanlılık sorununu da büyük ölçüde ortadan kaldıracak. Bünyesinde yaklaşık 2.000 adet merkeziyetsiz uygulama barındıran Cardano için bu yenilik, ölçeklendirme anlamında devrimsel bir adım olacak.

İşlem ücretleri azalacak

Şuan Cardano ağında yapılan bir işlem ortalama olarak 0,15 dolar gerektiriyor. Vasil güncellemesinin ardından ağ üzerinde işlem boyutlarının küçültülmesi planlanıyor. Bu sayede daha verimli ve kullanışlı bir hal alacak olan ağ, daha düşük ücretlerle işlem yapmaya olanak tanıyacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!