Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC Başkanı: Kripto Para Düzenlemeleri Yakın Zamanda Çözüme Ulaşacak Gibi Durmuyor

30 Nisan’da CNBC’nin yaptığı habere göre, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ) başkanı Chris Giancarlo, yakın zamanda federal seviyede bir kripto para düzenlemesi ve mevzuatı geleceğini zannetmiyorum ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü yapılan bir röportajda Giancarlo, CFTC’nin işlem yetkisi altına giren kanunların 1935 yılında belirlendiğini vurguladı. Bitcoin gibi modern bir yeniliğin bilmem kaç yıl önce yapılan mevzuatların yükümlülüğü altına girmesinin zaman alacağını belirtti ve şöyle devam etti:

”Şuan bizim kullandığımız mevzuat biliyorsunuz ki 1935 yılında kanun haline getirildi. Bu sebeple Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi yeni ve yenilikçi yapılara bakıp bunların 1935 yılında yapılan mevzuata göre hangi kanun yetkisi altına veya hangi maddeye bağlı olduğunu söylemek gerçekten zor. Bizim düzenlemelerimizin sınırları içerisine giren bir çok eşya ve mal varlığı var ancak hangi düzenleyici kola baktığınızla sabit olarak bunların hepsinin çok farklı yönleri mevcut.”

Giancarlo ayrıca iki büyük ABD borsası olan CBO ve CME‘nin başarılı bir şekilde Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerini işletmekte olduğunu söyledi. Bitcoin’in kendine has doğasının bunu düzenlemeyi de zor bir hale getirdiğini belirten Giancarlo:

”…Bitcoin ve bir çok kripto para benzerleri ”ödeme aracı, uzun dönem yatırımı” gibi  o kadar farklı kullanımlara sahipler ki, biz düzenleyiciler bununla yeni yeni karşılaşmaya başladık ve bununla gerçek zamanlı olarak başa çıkması gerçekten zor.” yorumunu yaptı.

Giancarlo yetkili ve düzenleyici kurumların görevinin piyasadaki herkesin Kongre tarafından belirlenen kanunlar çerçevesinde hareket ettiğini sağlamak ve gözetlemek olduğunu belirtti. ”Bu kongrede veya gelecekte seçilecek başka bir kongrede bu yeni gelişme ile başa çıkmak için bir girişimde bulunulduğunu” görebiliriz diyen başkan, ”Kongrenin kripto dünyasındaki yaşanan bu kanunlaştırma uyumsuzluğunu çözüp çözemeyeceği” hakkındaki görüşleri sorulduğunda ise şu cevabı verdi:

”Konuştuğum bazı kongre üyelerinin gözlerinde bu piyasayı yeni gözlem şekilleri, yeni düşünce biçimleri ile denetlemeye dair bir kıvılcım gördüm. Ve bu sebeple Kongre içinde büyümekte olan bir ”yeniden gözden geçirme” eğilimi olduğu göz ardı edilemez.”

Bugün erken saatlerde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (US Securities and Exchange Commission; SEC) yetkilisi Robert Jackson, ilk dijital para arzı (ICO) piyasasının, tüketici korunmasına ilişkin olarak düzenlenmemiş bir menkul kıymetler piyasasının ana örneği olduğunu vurgulamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment