Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC Delegesi: Kripto Endüstrisi Kendi Kendine Düzenlemeler Getirebilmeli

 “Kripto paralar üzerine düzenlemeler geliştirilmesi yıllar alabilir, o zaman neden kendi kendine düzenleme yapma imkanı varken bekleyelim?”

Yukarıdaki mesaj, ABD Vadeli İşlemler Borsası Komisyonu  (CFTC) delegesi Brian Quintenz tarafından çarşamba günü D.C. Blok Zinciri Zirvesinde verildi.

Quintenz:

“Özel bir kripto para gözetim organının, mevcut statüko ile gelecekte hükumet tarafından yapılacak düzenleyici işlemler arasındaki boşluğu doldurabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Quintenz ayrıca bir kripto para düzenleme kurumunun (SRO) ABD pazarlarının ötesinde bir etkisi olabileceğini ve potansiyel olarak küresel ölçekte bir etkiye sahip olabileceğini öne sürdü.

CoinDesk’e verdiği bir röportajda.”Bence şu anda herkes, yasaların bu alana (kripto para endüstrisi) nasıl ve ne biçimde uygulanabileceğini anlamaya çalışıyor” dedi.

Quintenz şöyle devam etti:

“Yargısal olarak, hangi kurumun ne yapacağı, ayrı kollara ayrılmanın veya ayrı yaklaşımlar gerektiren durumların neler olduğu konusundaki soruların ortadan kalkması halinde, eğer topluluk bu süreçten ve  belirsizlikten yararlanırsa ve yapılacak olan işler yeterli miktarda topluluk tarafından kabul görürse, küresel bir çerçevenin oluşturularak herkese uygulanabilme potansiyeli var.”

Sınıflandırma karışıklığı

CFTC, Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu (SEC) ve İç Gelir Servisinin yatırım varlıklarını sınıflandırma konusunda farklı duruşlar sergileyen tutumları nedeniyle, endüstri sektörü ile kripto para ve tokenlar hakkında çok sayıda yargılama hadisesi ile karşı karşıya geliyorlar.

Quintenz röportajda

“Bitcoin kesinlikle bir menkul değer değildir. Alınıp satılan ticari bir maldır”

diyerek, söz konusu kurumların ve diğerlerinin mevcut geniş bir alanı bir tür ürüne indirgemekten kaçınmaları gerektiğini söyledi.

“Aslında, icate edilmiş çok geniş bir yelpazede yenilikçi ürünle var” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Bazıları çok basit, bazıları çok karmaşık, bazıları yardımcı fonksiyonlara, bazıları güvenlik benzeri özelliklere sahip, bazıları ise kendileri veya getirileri ya da mülkiyetleri üzerinden  ilgili ödemeleri var. Hatta bazıları oy hakkına bile sahip olabilirler. Durumun ayrıntılarına doğru ilerledikçe çok hızlı bir şekilde manzara  bulanıklaşıyor. “

Delege, CFTC’nin bir kripto para düzenleme kurumu oluşturulmasında doğrudan yer almasının mümkün olmadığını söyledi. Ve CFTC’nin ancak siber güvenlik konusunda borsalar ve takas odaları için geliştirdiği politikalarla ilgili rehberlik sunabileceğini söyledi:

“Onlara daha önce yaptığımız şeyleri anlatabiliriz ve daha iyi uygulayabileceğimiz yeni kavramlar hakkında bilgilendirme yapmak için mevcut aldığımız kararları incelemelerine yardımcı olabiliriz, böylece ateşi yeniden keşfetmek zorunda kalmazlar”

Ajans koordinasyonu

Quintenz ,CFTC’nin kripto para birimlerini düzenleme getirmedeki rolü için geçmişte yaptığı düzenlemeleri hatırlatarak, cebri olarak düzenleme yapan politikalar belirlemekten kaçınması gerektiğini ifade etti. Bu şekilde belirlenen politikaların “bir komisyon kararı veya hakimin bir dava sonucu verdiği hüküm ile aynı kuvvet ”ten yoksun olacağını belirtti.

Benzer şekilde CoinDesk’e örneğin ICO tokenları gibi belirli ürünler ile ilgili yetki alanlarının belirsiz olduğu durumlarda CFTC’nin SEC ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Quintenz dedi ki:

“Hiçbir zaman bir emtia ya da tahvil olmayan sahte bir token mı? Bu bir yatırım havuzu mu? Bir ürün havuz mu? Birisi o kötü adamın ipini çekmek zorunda. Ve biz kimin en iyi donanıma sahip olduğunu bildiğimizden emin olabilmek için koordine içerisinde olmaya çalışıyoruz.”

Quintenz her ne kadar CFTC ve SEC bu tür davalarda koordine olmuş olsa da ICO yayıncılarına yöneltilen dedikodularla ilgili SEC’in dava ilanları taramasından habersiz olduğunu ve herhangi bir fikir beyan edemeyeceğini ifade etti.

Ancak Quintenz, IPO yasalarına uyulmasını sağlamanın SEC’in işi olduğunu vurguladı.

“İnsanların düzenlemelerin etrafından dolaşmaya çalışmaları ve SEC’in bunu çözmesi beni şaşırtmıyor. Ve bunun devam eden bir konuşma olacağını düşünüyorum”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment