Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Dijital Parası Online Yemek Siparişlerinde Kullanılabilir

Çin Merkez Bankası kendi geliştirdiği dijital parayı şimdi de yemek servisinde kullanmayı planlıyor.

BNN Bloomberg’ün haberine göre Çin Merkez Bankası dijital yuan projesine katkıda bulunabilmek için yeni bir adım atıyor. Bu projeyi şimdiden birkaç farklı alanda test etmeye başlayan Merkez Bankası dijital yuanın yemek servislerinde de kullanılabileceğini düşünüyor.

Görüşmeler Başladı

Çin Merkez Bankası bünyesinde görev alan bazı dijital para araştırmacıları kısa süre önce Tencent’in de desteklediği Meituan adlı bir şirketle görüşmeye başladılar. Çin’in en popüler uygulamalarından biri olan Meituan’da online yemek siparişi de verilebiliyor, tatil planı da satın alınabiliyor. Günlük olarak ortalama 15 milyondan fazla sipariş alan Meituan’ın şirket değeri geçtiğimiz aylarda 100 milyar dolara kadar çıktı.

Meituan ile Çin Merkez Bankası arasındaki görüşmenin tam olarak nasıl ilerlediği bilinmiyor. Ancak BNN Bloomberg gibi kaynaklar Çin Merkez Bankası’nın dijital yuanı yemek siparişlerinde de kullanmak isteyebileceği yönünde yorumlarda bulunuyorlar. Bu arada Çin Merkez Bankası yalnızca Meituan ile değil Bilibili Inc. gibi şirketlerle de görüşmeye devam ediyor. Yine Tencent tarafından desteklenen bu şirket ise video-streaming hizmeti sunuyor.

Gitgide Büyüyor

Çin’in geliştirdiği bu milli dijital para projesinin tam olarak ne zaman hazır olacağı bilinmiyor. Dijital yuanı şimdiden bazı belediye çalışanlarının ücretini ödemek için kullanmaya başlayan Çin bu dijital parayı en azından Pekin Olimpiyatları’na yetiştirmek istiyor gibi görünüyor.

Dijital yuan projesinin ne zaman hazır olacağının yanı sıra tam olarak ne şekilerde, ne gibi alanlarda kullanılacağı da bilinmiyor. Şu ana dek dijital yuan uygulamasından birkaç farklı görüntü gelmiş olsa da ülkedeki vatandaşların bu parayı nerede, nasıl kullanacakları bilinmiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment