Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Emniyet Teşkilatı, Kanıtları Güvenli Bir Şekilde Depolamak İçin Blockchain Kullanacak

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı polislerin olay yerinden topladığı kanıtları daha güvenli bir şekilde depolamak için bir blockchain sistemi geliştirdi.

Çin Fikri Mülkiyet Bürosunun Salı günü yaptığı açıklamalara göre bakanlığın araştırma kolu 2017 yılının Kasım ayında bir patent başvurusunda bulunmuştu. Bu başvurunun konusu ise daha şeffaf ve karıştırılamaz bir depolama prosedürü geliştirmek için bulut sistemine kaydedilen verilere zaman damgası vurup depolayan blockchain temelli bir sistemi ele alıyor.

Merkezileşmiş bulut platformları verile paylaşımı için durmadan popülerlik kazanırken Çin’deki bütün emniyet güçlerinin üstü olan Bakanlık bu güncel bulut depolama sistemine gönderilen kanıtların sistemin yapısı yüzünden kolaylıkla değiştirilebileceğini belirtti.

Buna ek olarak bu bulut depolama sürecini denetleyebilecek bir teknolojinin olmaması da bu depolama sürecini daha az güvenilir yapabilir.

Bu sebep yüzünden patent başvurusu yapılan bu blockchain sistemi, ilk olarak bulut sağlayıcılarından depolanan veriyi göndermesini talep edecek ve iki taraftan da çoklu imzaya sahip onayları aldıktan sonra bunu blockchain üzerine kaydedip gene blockchain üzerinde tarih pulu ile damgalayacak. Bu şekilde sistem işlemi kimin yaptığı ve işlem saati ile bunu gerçekleştiği tarihin kaydını tutmanın yanı sıra verinin değiştirilemez bir kopyasını da oluşturacak.

Patent başvurusunda yapılan açıklama, genel olarak standart blockchain’lerin temel mekanizmasını yansıttığı düşünüldüğünde,  çok özgün bir açıklama değil. Ancak yine de Çin’e ait kabine seviyesindeki bakanlıklardan birisi tarafından yapılan önemli bir adım olma özelliğini taşıyor.

Dahası, Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı blockchain teknolojilerinden faydalanmak isteyen tek Çin kurumu değil.

Daha önce de haberini yaptığımız üzre başka bir kabine düzeyinde kurum olan Çin Devlet Denetleme Kurulu da veri depolamak için blockchain avantajlarından faydalanmayı düşünenler arasında yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment