Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Hükumeti Blockchain Teknolojisini Elektrik İşletmesinde Kullanacak

Çin hükumeti tarafından yönetilen ve ülkenin monopol elektrik üretimini gerçekleştiren Çin Devlet Elektrik Şebekesi şirketi Blockchain teknolojisinden faydalanarak “Internet of Energy” projesini uygulamaya koymayı düşünüyor

Çin devleti fikri mülkiyet ofisine geçtiğimiz yıl yapılan bir patent başvurusuna ait evraklar geçtiğimiz hafta yayımlanmıştı. Enerji şirketinin yapmış olduğu başvuruda blockchain tabanlı bir sistem kurularak tüketici bilgilerinin saklanmasını ve takip edilmesini istiyor. Örneğin bir tüketicinin enerji harcamasının takip ederek toplanan verileri merkeziyetsiz bir yapı ile paylaşma ihtimalini araştırmak istiyor.

Yapılmış olan bu başvuruya göre “Internet of Energy” kullanımın arkasında yatan fikir “Internet of Things” (Nesnelerin interneti)  ile benzerlik göstermekte. Bu da elektrik tüketimine yönelik daha fazla verinin internet ortamına aktarılarak internete bağlanabilen cihazlar aracılığıyla bu verilerin takibinin kolaylaştırılması anlamına gelmekte.

Şirket aynı zamanda bir merkeze sahip olan sistemin büyük boyutlarda veri ile çalışırken yüksek işlem ücretlerine sebebiyet verdiğini ve güvenlik ihlallerini ciddi bir biçimde arttırmakta olduğunu belirtti. Bu sebeple şirket yeni merkeziyetsiz bir sisteme geçerek verilerinin değiştirilemez bir Blockchain’de işlemek ve saklamak istemekte.

Yapılmış olan bu patent başvurusu yapı olarak oldukça Bitcoin’in de kullanmakta olduğu orijinal Blockchain mekaniklerine sahip olmakta. Fakat Çin hükumetinin sahip olduğu bir şirketin böylesine bir girişimde bulunması Blockchain teknolojisinin birçok farklı işletmede potansiyel olarak benimsenebileceğini ve keşfedilmekte olduğunu göstermekte.

Koinbülteni olarak daha önceden yaptığımız bir haberde, Çin Hükumeti tarafından yönetilmekte olan petrokimya devi Sinochem’in Quanzhou’dan Singapur’a yapılan benzin ihracatının takibinde Blockchain teknolojisi kullandığını duyurmuştuk.

Devlet tarafından yönetilmekte olan 4 bankadan biri olan Çin Bankası da Blockchain’in en önemli sorunlarından biri olan ölçeklendirme sorunun da çözümü için bir patent başvurusunda bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment