Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Bitcoin ve Dijital Yuan İlişkisini Yorumladı

Çin Merkez Bankası Araştırma Bürosu Direktörü Wang Xin, dijital yuan projesine gösterilen ilginin büyüdüğünü söyledi. Merkez Bankası yetkilisi, bunu tetikleyen şeylerden birinin Bitcoin fiyatındaki yükseliş olabileceğini açıkladı.

Çin, 2014 yılında geliştirmeye başladığı dijital merkez bankası parasıyla (CBDC) bu alanda harekete geçmiş ilk isimlerden birisi. Şubat ayında Pekin’de test amacıyla 1.5 milyon dolarlık dijital yuan dağıtan Merkez Bankası, bu testlerin devamının geleceğini açıkladı.

Bitcoin’in yükselişi etkilemiş olabilir

CNBC’nin haberine göre Merkez Bankası yetkililerinden Wang Xin, “Dijital yuanı herkes yakından takip ediyor.” diyerek projeye gösterilen ilginin büyüdüğünü söyledi.

Bunun sebeplerinden birinin, kendi dijital parasını çıkarmaya çalışan ülkelerin sayıca çoğalması olabileceği ifade edildi. Son aylarda Türkiye, ABD, Japonya, Birleşik Krallık gibi ülkeler CBDC için çeşitli çalışmalara başladı.

Wang’e göre insanların dijital yuan ile ilgilenmeye başlamalarının bir diğer sebebi, Bitcoin fiyatındaki yükseliş olabilir. Dijital yuan; merkeziyetsiz ve blockchain tabanlı olmaması gibi yönleriyle Bitcoin’den ayrılıyor.

Çin, ülkedeki Bitcoin borsalarını 2017’de kapatma kararı almıştı.

Dijital yuan testleri devam edecek

Şu ana dek Pekin’in yanı sıra Shenzhen ve Chengdu gibi şehirlerde testler düzenleyen Çin, bu çalışmaların süreceğini açıkladı. Wang, kamuya açık şekilde yapılan testlerin “ölçeğinin büyüyeceğini” söyledi.

Çin Merkez Bankası, vatandaşları ne zaman tamamlanacağı henüz belli olmayan dijital yuanı kullanmaya alıştırmayı hedefliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!