Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Televizyonunda Bitcoin Yorumu: “Hepimiz Ölürüz”

Qu Qiang, Çin televizyonuna verdiği demeçlerde Bitcoin’in insanlığın standart para birimi haline gelmesi halinde “hepimizin öleceğini” söyledi. Qiang’ın yaptığı yorum, kripto para camiası tarafından olumsuz tepki aldı.

Pekin’deki Renmin Üniversitesinden Qu Qiang, bugün JPMorgan Chase’in eski baş ekonomisti Anthony Chan gibi isimlerle birlikte China Global Television Network’teki (CGTN) Dialogue programına katıldı. Üniversite’ye bağlı Uluslararası Para Enstitüsünde yardımcı direktörlük yapan Qiang, Bitcoin’e bazı eleştiriler getirdi.

Ming hanedanı ile İnka İmparatorluğundan örnek verdi

Satoshi Nakamoto‘nun, “eşten-eşe bir elektronik nakit sistemi” olarak tanıttığı Bitcoin, kimilerince bir para birimi, kimilerince bir değer saklama aracı olarak değerlendiriliyor. Qiang, Bitcoin’in para birimi olarak ele alındığı programda, insanlığın varsayılan para biriminin Bitcoin olması halinde neler olacağını şöyle anlattı:

“Eğer insan toplumunun kullanacağı nihai para birimi Bitcoin olursa, en kötü senaryoda, hepimiz öleceğiz demektir. Şaka yapmıyorum. Bitcoin’in kısıtlı sayıda arzı var ki bu onu deflasyonist bir para birimi yapıyor. Bitcoin arzı, insanlığın ekonomik gelişimine paralel şekilde artmayacak.

Böyle bir durumda, toplumumuzda borç deflasyon sarmalı görülür, iş sektörü geri gider, toplum küçülür ve en sonunda kendi kendine patlar.”

Qiang, açıklamalarının devamında altın ve gümüş üstünden iki farklı örnek vererek, “Ming hanedanının gümüşü bittiğinde; İnka İmparatorluğunun altını bittiğinde de aynı şeyler yaşandı.” dedi. Qiang, kripto paraların para birimi olarak kullanılmasına bu sebeple karşı çıktı.

Daha sıkı denetimleri destekliyor

Renmin Üniversitesinde görev alan ismin Bitcoin’e yönelik getirdiği eleştiriler, onun yüksek işlem ücretleri ve harcadığı enerji ile ilgili oldu.

Bitcoin’in suç gelirlerinin aklanması, vergi kaçakçılığı gibi yasa dışı amaçlarla da kullanılabildiğini söyleyen isim, yakın zamanda ABD Hazine Bakanlığı tarafından önerilmiş uygulamaları dile getirerek, devletlerin Bitcoin işlemlerini daha sıkı denetlemeye başlamalarını destekledi. Hazine Bakanlığı, işletmelere gönderilen ve değeri en az 10.000 dolar olan her kripto para işleminin, Vergi Dairesine (IRS) bildirilmesini talep ediyor.

Programda, Çin Devlet Konseyinin geçtiğimiz hafta yaptığı duyuru da görüşüldü. JPMorgan’ın eski baş ekonomisti Anthony Chan, Çin’in Bitcoin’e uygulayacağı olası yaptırımların “onu tamamen ortadan kaldırmayacağını” fakat Bitcoin kullanımının yine de azalabileceğini söyledi.

Kripto para camiası bu açıklamalara tepki gösterdi

Qiang tarafından yapılan açıklamaların bir kısmı, farklı noktalarda eleştirilere maruz kaldı. Örneğin, Richard von Glahn tarafından yayımlanmış, Myth and Reality of China’s Seventeenth-Century Monetary Crisis makalesine atıfta bulunan bir isim, Ming hanedanının çöküşünün gümüş eksikliğinden kaynaklanmadığını öne sürdü.

richard-von-glahn-bitcoin-ming-dynasty

Türev borsası BitMEX’in araştırma ekibi de bu eleştirilere yönelik bir paylaşım yapıp, “Borç deflasyon sarmalı argümanının geçerli olması için ortada borç olması lazım. Bitcoin, borç temelli bir para değil.” açıklamasında bulundu ve konuyla ilgili yayımlanmış araştırmalara yönlendirme yaptı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!