Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Kripto Parası ile Oyuncak Alınabilecek

Çin milli kripto para projesini hayatın çeşitli alanlarında test etmeyi sürdürürken bunu şimdi de oyuncak makinelerinde denemeyi planlıyor. İnsanlar bu testler kapsamında Pekin’deki oyuncak kapma makinelerine dijital yuan ile ödeme yapabilecekler.

Nikkei Asian Review haberine göre Çin dijital yuanın kullanımını artırmak için kolları sıvadı. Pekin’deki oyuncak kapma makinelerini (Japonya’daki gachapon gibi) nakitsiz hale getirmek isteyen Çinli yetkililer bunun dijital yuanı test etmek için iyi bir fırsat olduğunu düşündüler.

Akıllı oyuncak kapma makineleri

Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen milli kripto para projesinin Delfino adlı bir şirket tarafından üretilen oyuncak kapma makinelerinde kullanılması planlanıyor. Şangay merkezli olan bu şirket ürettiği oyuncak kapma makinelerini ülke geneline dağıtıyor.

cin-oyuncak-kapma-makinesi
Çin’de kurulmuş olan oyuncak kapma makinelerinden bir görüntü

Delfino geçen yıl Çin’in devlete bağlı telekomünikasyon şirketi China Unicom ile anlaşma sağladı ve özel makineler üretmeye başladı. Bu ortaklık sonucunda ortaya 5G teknolojisine uyumlu, QR kodu ile ödeme yapılabilen, dokunmatik bir paneli olan ve nakitsiz şekilde kullanılabilen oyuncak kapma makineleri çıktı.

Dijital yuan testleri için birebir

Ülke genelinde 10 bin tane bulunan bu oyuncak kapma makinelerinden One Piece, Case Closed gibi mangalar için özel olarak tasarlanmış oyuncaklar, karakterler alınabiliyor. Yerel kaynaklara göre oyuncakların fiyatı 10 ile 50 yuan arasında değişiyor.

Çin Merkez Bankası büyük şehirler de dahil olmak üzere pek çok yerde kurulum yapmış olan Delfino ile birlikte yeni bir test yürütmek istiyor. Dijital şekilde ödeme alabilen bu makinelerde tam da Merkez Bankası’nın istediği gibi küçük çaplı ödemeler yapılıyor ve bu makineler sık sık kullanılıyor.

Çin milli kripto para projesini Hebei Bölgesi’nde yer alan oyuncak makinelerinde test etmek istiyor. Fakat Merkez Bankası’nın asıl amacı bu testleri 2022’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları için uygun hale getirmek. Merkez Bankası olimpiyatlar için Pekin’e giden insanların dijital yuan ile ödeme yapabilmelerini istiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment