Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Kripto Para Birimi Bankalarla Kısıtlanabilir

Çin Merkez Bankası başkan yardımcılarından Fan Yifei, milli kripto para birimi ile ilgili yeni açıklamalar yaptı. Yifei bu kripto para projesinin belli başlı bankalarla kısıtlanabileceğini ve diğer şirketin bu projeye dolaylı yoldan erişebileceğini söyledi.

Fan Yifei geçen gün Financial News için bir yazı kaleme aldı. Çin Merkez Bankasının üst düzey yöneticilerinden olan Yifei bu yazısında milli kripto para projesinin ne amaçla kullanılacağına, ne şekilde dağıtılacağına dair bilgiler paylaştı.

Nakit Paranın Yerini Alacak

Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen kripto para projesinin nakit paraya rakip olarak kullanılmayacağı bilinmektedir. Merkez Bankası bu dijital parayı (dijital yuan) itibari para birimine destek olması, ona bir alternatif olarak kullanılması için geliştirmektedir.

Fan Yifei Financial News için kaleme aldığı yazısında dijital paranın bu işlevini vurguladı ve insanların bu parayı nakite alternatif olarak kullanabileceklerini açıkladı. Yifei; bu paranın yürürlüğe girmesi ile birlikte dükkan ve mağazalarda artık dijital yuan ile ödeme yapılabileceğini söyledi.

Yifei bunları söylerken dijital yuanın bankalar tarafından da destekleneceğini açıkladı. Çin vatandaşları ülkedeki yasalar doğrultusunda yalnızca ticari bankalar üzerinden para yatırabiliyor, para çekebiliyorlar. Yifei şu anda nakit para için uygulanan bu yasanın dijital parayı da kapsayabileceğini söyledi.

Bankalar Doğrudan; Şirketler Dolaylı Yoldan

Söz konusu yasanın dijital yuan için de uygulanması; insanların hesaplarına sadece bankalar aracılığıyla dijital yuan yatırıp/çekebilecekleri anlamına gelmektedir. Çin Merkez Bankası yöneticilerinden Yifei, bunun daha mantıklı olduğunu savunurken bankalar hakkında şunları söyledi:

“Dijital Yuan sisteminin güvenliğini ve istikrarını sağlayabilmek için sermayesi ve teknolojisi güçlü olan ticari bankalarla çalışmalıyız. Dijital Yuan ile yapılacak işlemler bu bankalar üzerinden yürütülmelidir.”

Yifei ticari bankaların müşterilere daha güvenilir bir hizmet sunabileceğine inanıyor. Kendisi bunları söylerken aslında Tencent ve AliPay gibi ‘banka’ olmayan şirketlerin dijital yuana ancak dolaylı yoldan, yani ticari bankalar üzerinden erişebileceğini de söylemiş oluyor.

Yifei konu hakkında bu gibi görüşlere sahip olsa da Merkez Bankası henüz Tencent, AliPay gibi şirketleri kısıtlayacak bir karar almadı. Ayrıca ülkedeki para yatırma/çekme işlemleri ticari bankalar tarafından yürütülse de Tencent ve Alipay gibi isimlerin aylık işlem hacimlerinin yüz milyonlarca dolara denk geldiği bilinmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment