Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Circle CEO’su SEC’nin Menkul Kıymet Görüşüne Karşı: Doğru Kurum Değil!

USDC’nin ihraççısı Circle’ın CEO’su Jeremy Allaire, stablecoinlerin menkul kıymet olmadığını ve bu sebeple ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yerine bir bankacılık regülatörü tarafından denetlenmesi gerektiğini savundu.

Bloomberg’ün 23 Şubat tarihinde yayınladığı röportajda, Allaire, stablecoinlerin dünyanın her yerinde ödeme aracı olarak tanımlanmasının bir nedeni olduğuna dikkat çekti. Stablecoinlerin bir ödeme aracı olduğunu ve ödeme araçlarının menkul kıymet olamayacağını dile getiren CEO, menkul kıymet regülatörü tarafından denetlenmesinin mantık dışı olduğunu öne sürerek bir bankacılık regülatörünün denetimi altında olunması gerektiğini ifade etti.

CEO röportajda, stablecoinlerin regülasyonu konusunda SEC ile zıt fikirlere sahip olsa da regülatörün yakın zamanda önerdiği nitelikli saklayıcılığa dair mevzuatı desteklediğini belirtti.

Yakın geçmişte SEC’nin bir başka stablecoin ihraççısı olan Paxos’a bir Wells bildirimi yollaması üzerine SEC’nin kripto paralar üzerinde yetki alanı tekrar sorgulandı. Başta SEC Başkanı Gary Gensler olmak üzere SEC geneli kripto paraların neredeyse tamamının bir menkul kıymet olduğunu iddia ederken CEO Allaire ve diğer kripto para sektörü aktörleri ise stablecoinlerin bir yatırım değil ödeme aracı olduğuna dikkat çekti.

SEC Doğru Regülatör Değil

CEO, SEC’nin stablecoinler için doğru regülatör olmadığını düşünürken bir ödeme aracı olarak tanımlanan stablecoinlerin menkul kıymet regülatörü tarafından denetlenmesinin verimsiz ve mantık dışı olduğunu savundu. Her stablecoin’in aynı olmadığını ifade eden Allaire buna rağmen politika perspektifinden bakıldığında nihayetinde hepsinin birer ödeme aracı olarak kabul gördüğünü öne sürdü.

Nitelikli Saklayıcı Mevzuatı Piyasa İçin Önemli ve Gereklidir

Öte yandan CEO, yakın zamanda SEC tarafından önerilen ve borsaların kripto para saklayıcı olarak hizmet vermesini oldukça zorlaştıracağı düşünülen mevzuat önerisini desteklediğini belirtti. Uygun kontrol yapısı ve iflas koruması gibi gereklilikleri karşılayabilecek nitelikli varlık saklayıcılarının piyasa yapısı için oldukça gerekli ve değerli olduğunu aktaran CEO, rastgele borsaların müşteri varlıklarını sakladığı senaryolara dair çıkarılması gereken birçok ders olduğunun altını çizdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!