Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase Bu Altcoin İçin Önlem Alıyor: Yüzde 51 Saldırısına Dikkat!

ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase, bir madencilik havuzu tarafından Zcash (ZEC) hash oranının %53,8’inin ele geçirilmesi üzerine önlem aldığını açıkladı.

Coinbase 15 Eylül tarihinde resmi blog sayfası üzerinden yayınladığı bir gönderide, ViaBTC adlı bir madencilik havuzunun Zcash ağındaki hash oranının %53,8’ine ulaştığını ve bu durumun risk teşkil ettiğini belirtti.

Coinbase bu durumun kontrol altında tutulabilmesi için ZEC yatırma işlemlerinin gerçekleştirilmesinden önce 110 block onayının aranacağını ifade etti. Bu yeni ihtiyati tedbirin yatırma sürelerini 40 dakikadan 2,5 saate çıkaracağı söylendi. Ancak borsanın hash oranındaki yığılmanın “%51 saldırısı” gibi art niyetli bir şekilde kullanılmasını önlemek için bu tedbiri hayata geçirmesi gerektiği savunuldu.

Coinbase bunun yanı sıra borsa üzerindeki Zcash işlemlerini yalnızca “limit işlem” moduna getirdi. Yine bu durumun da ağ üzerindeki hash gücünün art niyetli bir şekilde kullanımı ile ilgili olarak piyasa manipülasyonlarına yol açmaması amacıyla yapılmış olabileceği aktarıldı.

Coinbase ayrıca Zcash yaratıcısı Electric Coin Company ile de durumu konuştuğu ve çeşitli önerilerde bulunduğu belirtildi. Yaratıcı şirket, “Takip eden Nihailik Katmanı” adıyla yeni bir yapılanmaya gideceği ve ağın artık iş kanıtı sisteminden (PoW), hisse kanıtı sisteminin de (PoS) içerisinde bulunduğu hibrit bir sisteme geçileceğini belirtti.

%51 saldırısı nedir?

%51 saldırısı genellikle iş kanıtı yöntemini benimseyen blockchainler için tehdit teşkil eden bir saldırı türüdür. Ağdaki hash oranının minimum yarısından fazlasının bir kişi veya grubun kontrolüne geçmesi ile birlikte %51 saldırısı riski ortaya çıkar. Bu saldırıda, kontrol sahipleri blockchain üzerindeki işlemleri manipüle ederek aslında harcadıkları varlıkları harcanmamış gibi gösterebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!